DIŞ ETI SAĞLIĞI

Periodontit nedir? Semptomları, Nedenleri ve Tedavileri

Periodontit nedir? Semptomları, Nedenleri ve Tedavileri article banner
PAYLAŞ

Periodontitnedir?

Periodontit, diş etlerinizin enfeksiyon kapmasına neden olan ve dişlerinizi destekleyen kemikleri eriten ileri seviyeli bir diş eti hastalığı türüdür. Bunlar ağız sağlığı sorunlarının temel işaretleridir ve dişlerinizle diş etlerinizi nasıl temizlediğinize dair sorunlarla alakalı bir gösterge olabilir.

Diş ve diş eti hastalıklarının işaretleri ve semptomlarıyla birlikte bu durumu en iyi şekilde nasıl önleyebileceğinizi bilmeniz gerekir. Bu durumu görmezden gelmeniz, periodontit var olan enfeksiyonun ağzınıza yayılmasına ve sonrasında da genel periodontite dönüşmesine neden olabilir.

Diş eti hastalıkları semptomları

Diş eti enfeksiyonlarında hangi işaretlere dikkat etmeniz gerekir? Diş etlerinizde şişkinlik veya ağrı hissettiyseniz veya diş fırçanızda kan gördüyseniz, bu durum diş eti iltihabı olarak da bilinen diş eti hastalığının erken evresine bağlı olabilir.

Uzun bir aradan sonra da diş ipi kullandıysanız da diş etlerinizde kanama olabilir. Kanamalar uzun süre devem ederse ve bu durumu dişlerinizde herhangi bir sallanma, diş etlerinizde ağrı veya nefes kokusu gibi semptomlar takip ederse, yaşadıklarınız periodontite bağlı olabilir.

Tedavi edilmediği takdirde, diş eti iltihaplarına dair bu erken işaretler, dişleri destekleyen alveolar kemiğe zarar dahi verebilecek olan ileri seviyedeki periodontite dönüşerek diş kaybına neden olabilir.

Diş eti hastalığının nedenleri nelerdir?

Diş eti hastalığının temel nedeni plaklardır. Dişlerinizin etrafında yüksek miktarda plak oluşumu, diş etlerinizde enflamasyona neden olabilir. Diş eti iltihabı, erken evreli diş eti hastalıklarından biridir ve tedavi edilmediği takdirde periodontite dönüşebilir.

Yine de dişlerinizdeki plak, bu durumun tek nedeni değildir Kadınlarda hamileliğe veya menopoza bağlı olan hormonal değişikliklerin de periodontal hastalıklara yol açtığı bulunmuştur.

Tükürük, besin maddeleri içerir ve vücutta doğal tampon görevi görerek diş ve diş etlerinizi korunmasına yardımcı olur. Tükürük eksikliği diş eti ağrılarına neden olabilir. Bazı ilaçlar tükürük üretimini azaltabilir. Bu durum, yemek yerken yutkunmayı hem zorlaştırabilir hem de ağrıya neden olabilir.

Diş eti hastalıklarının ikincil nedenlerini dikkate alırken, her gün dişlerinizi fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun, çünkü bunlar ağrılı diş etinin nedenlerine karşı ağzınızda alabileceğiniz ilk önlemdir.

Diyabet ve periodontal hastalık

Eğer diyabetiniz varsa, yüksek ihtimalle diş eti hastalığı da geliştirebilirsiniz. Diyabetin neden olduğu kandaki yüksek şeker seviyeleri, tükürüğünüzde de yüksek seviyede şeker bulunduğu anlamına gelir ve bu da dişlerinize zarar verebilir ve periodontit semptomları geliştirmenize neden olabilir. Diyabeti olan kişilerin florürlü solüsyon kullanmaları diş çürümesi riskini azaltır.

Periodontal hastalık ve kalp sağlığı

Diyabetle olan ilişkisinin yanı sıra, araştırmalarda diş eti hastalığının kalp hastalıkları riskini arttırdığına dair sonuçlar görülmüştür. Diş eti hastalığı kan dolaşımındaki bakteriyel enfeksiyon riskini artırdığı için bu durumdan kalp de etkilenebilir.

Periodontal hastalık riskini azaltmanız tüm beden sağlığınızı pozitif bir şekilde etkiler.

Diş eti hastalığı nasıl önlenir?

Diş eti hastalıklarının önlenmesi, hastalıklar gelişmeden önce dental sorunlara yol açabilecek faktörleri durdurmaktan geçer. Oral-B ürünleri kullanarak alabileceğiniz en etkili önleyici tedbirleri gözden geçireceğiz

Diş ipi kullanımı

Diş etlerinizin ağrımasını önlemek için, yiyecek artıklarının neden olduğu bakterilerin diş ve diş etleriniz arasında kalmasını önlemeniz gerekir. Bu nedenle günde en az bir kere diş ipi kullanmak önemlidir. Diş ipini kullanmadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayın ve diş ipini doğru teknikle kullanın.

Düzenli diş fırçalama

Her zaman, dişlerinizi florür içeren bir diş macunuyla iki veya üç dakika boyunca ve günde en az iki kere düzgün bir şekilde fırçaladığınızdan emin olun.

Gargara kullanımı

Son olarak, dişlerinizi fırçaladıktan sonra antibakteriyel gargara yapmak, ulaşılması zor yerlerdeki plak kalıntılarını temizlemek ve diş eti enfeksiyonuna karşı mücadele etmek için ideal bir alışkanlıktır.

Bakım

Diş eti hastalığına dair işaretlerin ve semptomların ötesine geçtiyseniz, periodontit tedavisinin nasıl yapıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle bilmeniz gereken, şarjlı diş fırçalarının, diş macunlarının ve gargaraların plak ve tartar oluşumunu önlemek amacıyla formüle edildiğidir. Diş ipi kullanımı, düzenli bir şekilde diş fırçalama ve gargara yapmak diş eti hastalıklarında önleyici tedavilerdir, ama daha ciddi vakalarda diş hekiminizin dişlerinizi derinlemesine temizlemesi gerekebilir.

Diş taşı temizleme ve kök düzeltilmesi

Diş hekiminiz tarafından uygulanan yaygın periodontit tedavileri, diş taşı temizleme ve kök düzeltilme işlemleri veya genel adıyla derin temizliktir. Diş taşı temizleme tedavisinde üst ve alt diş etlerindeki plak ve tartar temizlenir. Kök düzeltilmesi ise, diş köklerinin ulaşılması zor yerlerinde oluşan tartar ve bakterin dental araçlar yardımıyla temizlenmesidir, yani diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olan derin temizliktir.

Diş eti ameliyatı

Diş eti enfeksiyonunuz ve enflamasyon semptomlarınız yaptırmış olduğunuz derin temizlik ve önleyici tekniklerle iyileşmediyse, diş hekiminiz doku ameliyatı önerebilir. Bu işlem sırasında diş hekiminiz diş köklerinize ulaşmak için diş etlerinizi kestikten sonra dişlerinizin etrafında oluşan tartarı temizler. Bu işlem bittikten sonra, kesilen yerler ağrı ve gevşeklik olmaması için dikiş atılarak kapatılır.

Diş hekiminizi yılda en az iki kere ziyaret etmeniz ve doğru ağız sağlığı ürünleri kullanmanız, ağız sağlığınızı daha iyi bir şekilde korumanıza yardımcı olacaktır. Böylece, diş eti hastalığı riskiniz ve sonrasında herhangi bir diş eti ameliyatı olma ihtimaliniz azalacaktır.

Diş eti hastalığı evde nasıl tedavi edilir?

Erken evre diş eti ağrılarının tedavisi için evde uygulayabileceğiniz bazı rahatlatıcı çareler bulunmaktadır.

Tuzlu su ile gargara

Diş eti şişmelerinde tuzlu su ile gargara yapmak rahatlama sağlayacaktır. Bir miktar ılık suya bir çay kaşığı tuz ekledikten sonra karışımı iyice çalkalayın ve gargara olarak kullanın.

Bu, ağzınızdaki bakterileri kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve diş etlerinizdeki bakterileri kısmen de olsa temizler.

Ilık veya soğuk kompres

Ilık suyla ıslatmış olduğunuz nemli ve temiz bir bezi, yüzünüzde diş eti ağrısını hissettiğiniz bölgeye kompres olarak uygulayın.

Evde yapacağınız diş eti hastalığı tedavilerinde bir diğer alternatif, buz torbası yardımıyla soğuttuğunuz temiz bir parça bez ile şişmiş ya da enflamasyonlu bölgelere hafif kompres yapmaktır. İsterseniz, ılık ve soğuk kompresi değişimli olarak da yapabilirsiniz.

Semptomların dinmemesi durumunda diş hekiminizi görmeniz gerekir.

Kaynak bağlantılar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info

https://www.healthline.com/health/periodontitis#symptoms