DIĞER

Geceleri Ağız Kuruluğu Semptomları, Nedenleri ve Tedavileri

Geceleri Ağız Kuruluğu Semptomları, Nedenleri ve Tedavileri article banner
PAYLAŞ

Ağız kuruluğundan dolayı geceleri uykunuzdan mı uyanıyorsunuz? Baş ucunuzdaki bir bardak suya uzanırken bu rahatsız edici hissin nereden geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu durum ara sıra meydana gelebilir; fakat devamlı yaşandığında dental bir soruna da dönüşebilir.

Tükürük eksikliği, her zaman takip edilmelidir, çünkü tükürük ağız sağlığınız için önemlidir ve ağız kuruluğu sizi gün içerisinde de rahatsız edebilir. Ayrıca ağız kuruluğu daha fazla plak oluşumuna, nefes kokusuna ve devam ederse çiğneme ve yutkunma sorunlarına yol açabilir.

Geceleri Ağız Kuruluğuna Ne Sebep Olur?

Öncelikle bilmeniz gereken, akşam saatlerinde sabaha kıyasla daha az sindirim yaptığımız için vücudumuzun doğal olarak daha az tükürük ürettiğidir ve bu nedenle geceleri ağzımız sabah saatlerine göre daha kuru olabilir. Ağzınız açık olarak uyuyorsanız da ağız kuruluğu yaşayabilirsiniz.

Herhangi bir burun tıkanıklığı da sizin ağzınızdan nefes almaya zorlayabilir, ki bu da geceleri ağzınızın kurumasına neden olur. Burun tıkanıklığının nedeni herhangi bir hastalık veya alerjilerden ötürü olabilir ve diş hekiminiz bu kronik veya dönemsel durumlar için uygun tedavi hakkında size bilgi verebilir.

Diyabeti olan kişiler, kanlarında ve tükürüklerindeki yüksek glikoz oranlarından dolayı da ağız kuruluğuna daha yatkınlardır. Bu durum, onlarda yanaklarda ve dil üzerinde oluşan pamukçuk enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırır.

Geceleri yaşanan ağız kuruluğunun yaygın nedenlerinden bazıları:

  • Dehidrasyon

  • Tansiyon ilaçları, antidepresanlar, antihistaminler ve anksiyeteye karşı ilaçlar da dâhil olmak üzere çeşitli ilaç tedavileri

  • Kemoterapi ve diğer radyasyon esaslı tedaviler

  • Sigara içmek

Uykuda ağız kuruluğu nasıl önlenir?

Uyku esnasında ağız kuruluğunu önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler olduğunu bilmek sizi memnun edecektir.

1. Su için

Günde yaklaşık olarak 2 ila 3 litre su içmek, vücudunuzdaki su dengesini düzenleyerek genel sağlığınızı iyileştirecektir. Ağız kuruluğunun temel nedenlerinden biri de dehidrasyon olduğundan, uyurken susadığınızda içmek için baş ucunuzda bir bardak su bulundurun. Dehidrasyona neden olmasa bile, az da olsa diüretik bir madde olduğundan kafeinden uzak durun.

2. Dişlerinizi florür içeren diş macunu ile fırçalayın

Ağız kuruluğu yaşıyorsanız, ağız sağlığınızı doğru bir şekilde korumak önemlidir. Diş macunu alırken sadece diş çürümelerine karşı koruyanlardan değil, ayrınca antibakteriyel bir madde olan stanöz florür içeren ürünler seçmeye özen gösterin. Antibakteriyel diş macunları bakteri asitlerini nötralize etmeye yardımcı olur, diş ve diş etlerinizi korur ve nefes kokusuna karşı da etkilidir.

3. Gargara yapın

Gargara yapmak, ağzınızdaki bakterileri etkin bir şekilde yok eder, ağız boşluğunuzu nemlendirir ve yatmadan önce yapıldığında geceleri ağız kuruluğu semptomlarını önler. Piyasada alkol içermeyen gargaralar da bulunmaktadır. Bu tür gargaralar kullanmanız, alkol de ağız kuruluğu semptomlarını artırabildiğinden önemlidir.

4. Baharatlı yiyeceklerden uzak durun

Aşırı miktarda baharat ve tuz içeren besinler de ağız kuruluğu yaşayan bir kişide rahatsızlığa neden olabilir. Baharatlı yiyecekler, içeriklerindeki kapsaisin maddesinden dolayı acı hissini tetikler ve ağzınızda yanma hissine de neden olur. Uyurken ağız kuruluğunu önlemek istiyorsanız, acı kırmızı biberden ve çiğ sarımsak, zencefil veya soğan içeren yiyeceklerden uzak durun.

5. Odanızda hava nemlendiricisi kullanabilirsiniz

Kuru havanın da nefes almayı etkilediği için, odanızda ev tipi buhar makinesi kullanmak ağız kuruluğunu engellemenize yardımcı olacaktır. Antihistamin ve dekonjestan gibi burnu açan tıbbi ürünler, uyurken ağız kuruluğu hissetmenize neden olabileceğinden, bir süreliğine de olsa bu tür ilaçları kullanmayı bırakabilirsiniz.

Ağız kuruluğu nedeniyle doktora ne zaman gitmelisiniz?

Takma diş kullanıyorsanız, geceleri ağız kuruluğundan özellikle şikâyetçi olabilirsiniz. Ağız kuruluğu, takma dişlerinizin diş etlerinize sürtmesine neden olabilir. Böyle bir sorun yaşadığınız takdirde, diş hekiminizi veya sağlık uzmanınızı ziyaret edin. Onlar, kullandığınız ilaçlarda değişiklik yapabilir veya size başka bir çözüm sunabilirler.

Ağız kuruluğu ayrıca uyku apnesinin temel semptomlarından biridir. Obstrüktif uyku apnesi olarak da bilinen bu durum, uyku esnasında nefes almanızın aralıklarla durup yeniden başlamasına neden olduğu için tehlikeli olabilir. Yüksek sesli horlama, gün içerisinde aşırı yorgunluk ve baş ağrısı gibi semptomlar fark edersiniz bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir.

Kaynak bağlantılar:

https://www.healthline.com/health/dry-mouth-at-night#What-causes-dry-mouth-at-night?

http://oralmedicinepacific.com/docs/whats-new/Hyposalivation-Treatment-Strategies-Complendium-Sept-2015.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327522