DIĞER

Diş İmplantı Ameliyatı: Ne Beklemelisiniz?

Diş İmplantı Ameliyatı: Ne Beklemelisiniz? article banner
PAYLAŞ

Diş implantı, sağlıklı diş etleri ve dişlerin korunmasına yardımcı olurken gülümsemenizin görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Peki ama implant ameliyatı öncesinde, sırasında ve sonrasında ne olur? Uygulamanın ne kadar süreceğini, diş implantının ağrılı olup olmadığını ve iyileşme sürecinde ne beklemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

Diş İmplantı Ameliyatından Önce Ne Beklemelisiniz?

Eksik veya hasar görmüş dişleriniz varsa implant ameliyatı etkilenmiş dişleri değiştirerek gülümsemenizin geri gelmesine yardımcı olabilir. Ameliyattan önce diş hekiminiz birkaç basit adımı izleyerek uygun bir aday olup olmadığınızı değerlendirecektir:

  1. Röntgen: Diş hekiminiz kemik ve diş eti durumunuzu değerlendirmek için dişlerinizin röntgenini çekecektir. Çürük veya diş eti hastalığı gibi herhangi bir uyarı işareti varsa diş hekiminiz diş implantına devam etmeden önce başka tedavi seçenekleri önerebilir.

  2. Ölçü: Ağzınızın bir kopyasını oluşturmak üzere plastik veya metal bir baskı tepsisi ağzınızın şekline göre kalıp alan yumuşak bir sıvı ile doldurulacaktır. Bu işlem, diş hekiminizin implantı ihtiyaç duyulan yere daha iyi yerleştirebilmesi için dişlerinizin, diş etlerinizin ve çevredeki dokuların tam boyutunu ve biçimini belirlemesine yardımcı olur.

Diş İmplantı Ameliyatı Sırasında Ne Beklemelisiniz?

Röntgenleriniz incelendikten ve ölçü alındıktan sonra diş hekiminiz implant ameliyatına geçecektir. Ameliyatın ilk aşaması birkaç adımdan oluşur ve yaklaşık bir-iki saat sürecektir:

  1. Çekim: İlgili diş hâlâ ağzınızdaysa çekilmesi gerekecektir. Diş çekimi uygulaması, diş hekiminiz hasarlı dişi ağzınızdan çekip çıkaracağı için genellikle lokal anestezi kullanımını içerir.

  2. İmplant: İşlemin bu aşamasında diş hekiminiz implantı oluşturan ilk bileşeni yerleştirmeye başlayacaktır. İmplantın geri kalanını yerinde tutan yapay bir kök görevi görecek olan fikstüre yer açmak için çene kemiğinizde bir delik açılır. Bazı durumlarda kemik grefti gerekebilir ancak bu uygulama küçük çaplı ve ağrısızdır.

Fikstürün yerleştirilmesinin ardından çene kemiğiniz iyileştikten sonra diş implantı ile kaynaşmaya başlayacak ve onu gülümsemenizin kalıcı bir parçası haline getirecektir. İmplantın çenenizde ne kadar sabit durduğuna bağlı olarak diş hekiminiz implantınızın bir sonraki uygulama adımına geçmeye ne zaman hazır olduğunu belirleyecektir. Diş kemiğiniz iyileşmişse ve implantınız sabitse diş hekiminiz ameliyata devam edecektir:

  1. Dayanağın yerleştirilmesi: İmplantınız çene kemiğinizle kaynaştıktan sonra krona bağlantı aracı olarak işlev görmesi için üstüne bir dayanak yerleştirilir. İşlemin bu aşaması lokal anestezi sayesinde genellikle ağrısız olsa da bazı hastalar dayanağın fikstür etrafında sıkılması esnasında biraz basınç hissettiklerini söylemektedir.

  2. Kron: Dayanağa kalıcı bir kron takılarak ameliyat tamamlanır. Kron tıpkı doğal dişleriniz gibi görünecek ve hissettirecektir.

Diş İmplantı Ameliyatından Sonra Ne Beklemelisiniz?

Anestezinin etkisi geçtikten sonra biraz ağrı ya da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Çoğu hasta ameliyattan sonra herhangi bir ağrı hissetmemekte ve günlük rutinlerine devam edebilmektedir. Diş hekiminiz sorunsuz bir iyileşme süreci için çeşitli önerilerde bulunabilir:

  1. Enfeksiyon riskinizi sınırlandırmak için antibiyotik verilebilir

  2. Ameliyattan sonra katı, yapışkan veya sert yiyeceklerden kaçının

  3. Doğal dişleriniz için yaptığınız gibi implantı fırçalayın ve diş ipi kullanın

  4. Zararlı plak bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonu sınırlamak üzere dişlerin arasını ve diş eti çizgisinin altını daha iyi temizlemek için elektrikli diş fırçasına geçmeyi deneyin

  5. İyileştikten sonra implantınızın yerinde kalabilmesi için sağlıklı bir diş eti çizgisini korumak amacıyla diş eti bakımına yönelik bir ağız bakım suyu ile ağzınızı çalkalayın

İyileştikten sonra profesyonel temizlik ve kontroller için düzenli diş hekimi randevularınıza devam ettiğinizden emin olun.