YETIŞKINLER

Diş hekiminde profesyonel dental temizlik

Diş hekiminde profesyonel dental temizlik article banner
PAYLAŞ

Birçoğumuz diş hekimine gitmekten çekindiği ve hatta korktuğu için diş temizliği gibi rutin kontrolleri de aksatır. Ama fark etmediğimiz şey, dental hastalıkları engelleyen diş temizliğinin aslında çok basit, hızlı ve ağrısız bir prosedür olması.

Diş temizliğine genel bakış

Dişleriniz, rutin diş kontrolü sırasında diş hekiminiz tarafından temizlenir. Diş temizliğinde plak ve tartar birikmesini temizlemek için özel aletler kullanılır.

Yemek yerken veya içecek içerken, yemeklerdeki asitler, şekerler ve tanecikler dişlerimizin üzerinde zamanla sertleşerek plağa yol açan ince katmanlı bir biyofilm oluşturur. Çok fazla plak oluşumu ise diş ve diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin sayısını artırır.

Düzenli bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişlerdeki plağın hızlı bir şekilde oluşmasını engellerken, düzenli olarak yılda iki kere yapılan diş temizliği ulaşması zor yerlerdeki plak birikimlerini etkin bir şekilde temizlediği için ağız sağlığınızı daha uzun süre korumanıza yardımcı olur.

Diş hekiminizden randevu almadan önce

Diş hekiminizden randevu almadan önce dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Ağzınızda kalan yiyecek artıklarını temizlemeniz, diş hekiminizin işini kolaylaştırır ve hatta hızlandırır.

Eğer diş hekimine gitmek sizde kaygı yaratıyorsa, bir önceki gece yeterince iyi uyuduğunuzdan emin olun. Hatta nefes egzersizleri veya meditasyon yapmayı da deneyebilirsiniz.

Diş kontrollerinizi ertelemeniz, ağız sağlığınızı riske atabilir. Bu nedenle, eğer dental prosedürlerden gerçekten korkuyorsanız diş hekiminize daha sık gitmeyi ihmal etmeyin.

Dental kontrol prosedürü

Diş hekiminiz, diş ve diş etlerinizi diş eti iltihabı olarak bilinen diş eti hastalıkları ve dişlerinizde çürük olup olmadığıyla birlikte diğer dental sorunları ufak bir ayna aracılığıyla kontrol eder.

Herhangi bir dental sorun olmadığı takdirde, diş hekiminiz dişlerinizi temizlemeye başlar.

Diş taşı temizliği ve diş beyazlatma Tartar ve plak temizleme

Diş hekiminiz plak ve tartar oluşumlarını temizlemek için özel aletler kullanır. Bu aletler bir yandan korkunç görünüyor, hatta korkunç sesler çıkarıyor olsalar da dişlerinizi korumak ve plak ve tartarı dişlerinize ve diş etlerinize zarar vermeden temizlemek için tasarlanmıştır.

Profesyonel diş temizleme aletleri

Kullanılan ultrasonik aletler, dişlerdeki tartar kalıntılarını parçalamak için kullanılır. Bu aletler kullanım sırasında tiz sesler çıkartabilir ve işlem sırasında antiseptik suyla yıkama yaparak artıkların temizlenmesine yardımcı olan aletlerle birlikte kullanılır.

Diş taşı temizleme aletleri ve küretler, ultrasonik aletlerden sonra dişlerin arasında kalan ufak plak birikintilerini temizlemek için portatif olarak kullanılan aletlerdir.

Diş beyazlatma

Plak ve tartar kalıntılarını temizlendikten sonra, diş hekiminiz portatif ve ufak başlıklı döner fırça kullanarak dişlerinizi beyazlatır.

Diş beyazlatma prosedüründe florür içeren hafif bir aşındırıcı olan profilaksi macunu kullanılır. Bu macun dişlerinizdeki lekelerin çıkmasına yardımcı olur, pürüzsüz bir his bırakır ve dişlerinizi parlatır.

Dişlerinizi florür tedavisiyle beyazlatmak, dişlerinizin sadece temiz görünmesini sağlamaz, ayrıca nefesinizi tazeler ve diş çürümesini de engeller.

Diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak diş temizliği

Diş hekimleri dişlerinizi her yemekten sonra fırçalamanızı önerir. Şayet bunun mümkün olmadığı zamanlarda, dişlerinizi düzenli olarak her sabah ve yatmadan önce yani günde iki kere fırçalayabilirsiniz.

Dişlerinizin her yerini en az 2 dakika boyunca fırçalayın.

Şarjlı diş fırçasıyla yapılan diş temizliği

Şarjlı diş fırçaları titreyerek dönen bir teknoloji kullandıkları için dişlerinizi kavrayarak temizlerler ve bu sayede hem sizin daha iyi bir ağız sağlığına kavuşmanızı sağlar hem de dişlerinizin kapsamlı bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur.

Dişlerinizi şarjlı diş fırçası kullanarak fırçalarken aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Bezelye tanesi büyüklüğünde florürlü diş macununu diş fırçanıza sıkın.

  • Tek seferde bir veya iki dişe odaklanın ve dişlerinizi dört bölüme ayırıp fırçalarken her birini 30 saniye boyunca fırçalayın.

  • Ön dişlerin arkalarını fırçalarken, diş fırçanızı dik şekilde tutarsanız dişlerinizin aralarına daha rahat ulaşırsanız.

Diş ipi kullanımı

Dişlerinizi düzenli olarak diş ipiyle temizlediğiniz takdirde dişlerinizin arasında plak ve tartar birikmesi olmaz. Plastik saplı diş ipi, satin floss ve ribbon floss gibi farklı çeşitlerde diş ipleri temin edilebilir.

Diş ipini doğru bir şekilde kullanmak için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Eğer satin veya ribbon tipi diş ipi kullanıyorsanız, her dişi ipin temiz bir bölümüyle temizlemek için yaklaşık olarak 45 cm (18 inç) uzunluğunda bir parça kullanın.

  • Diş ipinin bir ucunu bir elinizin işaret veya orta parmağınıza sardıktan sonra diğer elinizle de öteki ucunu tutun ve diş ipini kaydırarak dişlerinizin arasını temizleyin.

  • Diş ipini dişleriniz arasında yukarıya ve aşağıya doğru sanki zikzak çizermiş gibi hareket ettirin.

Dişler için florür tedavisi

Florür, kemiklerde ve dişlerinizde doğal olarak bulunan ve dişlerinizin sağlıklı bir şekilde kalmasına yardımcı olan bir mineraldir. Çoğu diş macununun içeriğinde zayıflamış diş minesinin yeniden mineral üretmesine yardımcı olan, ağızdaki zararlı bakterilerin artmasını azaltan ve diş çürümesinin erken belirtilerini geri çeviren florür bulunur.

Bu nedenle, diş hekimleri dişlerinizi fırçalarken florürlü diş macunu kullanmanızı ve eğer dişlerinizde çürüme eğilimi varsa florür içeren bir gargara kullanmanızı önerir.

Diğer dental kontrol süreçleri

Diş hekiminizden randevu aldığınızda, diş hekiminiz dişlerin arasında veya var olan dolgularınızda gizli çürük, gömülü yirmi yaş dişlerinde bir sorun veya kistlerin olup olmadığına bakmak için sizden diş röntgeni isteyebilir.

Eğer röntgen sonuçlarında herhangi bir dental sorun görünürse, diş hekiminiz size bir tedavi süreci önerebilir veya başka tetkikler için özel diş uzmanlarına yönlendirebilir.

SSS

Dişleri temizletmek acılı bir işlem midir?

Dişlerinizi profesyonel bir şekilde temizletmek acısız bir prosedür olmalıdır. Eğer dişlerinizi temizletirken acı veya rahatsızlık hissediyorsanız hemen diş hekiminizi bilgilendirin ki yaşadığınız acının kaynağını bulabilsin.

Diş hekimi ziyaretlerini hangi aralıklarla yapmalıyım?

Diş hekimleri, yılda en az iki kere dental kontrol yapmanızı önermektedir. Ağız sağlığınıza bağlı olarak daha sık bir muayene rutini önerebilir. Aldığınız profesyonel tavsiyeye her zaman uymanız önemlidir.

Dişlerimi temizlettikten sonra yemek yiyebilir miyim?

Eğer diş temizleme prosedürünüz florür içeriyorsa, diş hekimleri yemek yemeden veya bir şey içmeden önce en az 30 dakika beklemenizi tavsiye ediyor. Bu süre, yapılan tedavinin tam olarak etki etmesi açısından önerilir.

Dental hijyenistler ne yapar?

Dental hijyenistler, ağız sağlığında ve özellikle diş çürümesi ve diş eti hastalıkları gibi en sık görülen kronik hastalıklara karşı önleyici birincil koruma uygulamaları alanında uzman kişilerdir. Dental hijyenistler, klinik müdahale ve diş sağlığı eğitimi yoluyla önleyici dişçilikte uzmanlaşır.

Kaynak Bağlantılar:

https://www.webmd.com/oral-health/dental-visit-adult

https://www.healthline.com/health/dental-oral-health/what-happens-during-a-tooth-cleaning