DIŞ ETI SAĞLIĞI

Diş eti kanamaları: Nedenleri, tedavi ve önlem

Diş eti kanamaları: Nedenleri, tedavi ve önlem article banner
PAYLAŞ

Diş etleriniz sebepsiz yere kanıyor mu? Belki de diş etlerinizin diş ipi kullanırken veya diş fırçalarken kanadığını fark etmiş olabilirsiniz. Dişlerinizi fırçaladıktan, diş ipi kullandıktan ve hatta yemeğinizden ısırık aldıktan sonra diş etlerinizin ara sıra da olsa biraz kanaması normalken, anormal olan diş eti kanamanızın günlerce devam etmesidir.

Bu nedenle, diş etlerinizin sık sık kanadığını fark ederseniz, diş eti kanamalarına sıklıkla neden olan diş eti hastalığı geçiriyor olabilirsiniz.

Diş eti hastalıkları, diş etlerinin kanamasına, ağrımasına, şişmesine veya iltihaplanmasına neden olabilir. Diş eti iltihabı olarak da bilinen erken evre diş eti hastalığı tedavi edilmediği takdirde bir sonraki evre olan periodontite dönüşebilir ve bu durum diş ve diş etlerinizde kalıcı hasara neden olabilir.

Diş eti Kanamalarının nedenleri nelerdir?

Her ne kadar diş eti kanamalarının temel nedeni diş eti hastalıkları olsa da, altta yatan başka sebepler de ağrıyan ve kanayan diş etlerine neden olabilir.

Diyabet

Diyabetli kişilerin diş eti hastalığına yakalanma riski yüksektir. Bunun nedeni, kanda bulunan yüksek seviyedeki şekerin damarlara zarar vermesi ve kan akışını yavaşlatarak diş etleriyle kemiklere giden besin miktarını azaltmasıdır. Diyabet, diş eti hastalıklarına bağlı olan enfeksiyon kapma riskini artırır.

Hemofili

Hemofili, kanın pıhtılaşma yetisini etkileyen nadir görülen bir kan hastalığıdır. Eğer size hemofili teşhisi konulduysa, diş eti kanaması yaşamanız daha muhtemeldir ve bu nedenle de düzenli olarak dişlerinizi kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Vitamin eksikliği

Vitamin eksikliği de diş eti kanamalarına yol açabilir. İskorbüt hastalığı olarak bilinen C vitamini eksikliği de diş etlerinde enflamasyona neden olur ve tedavi edilmediği takdirde diş kaybına neden olabilir. K vitamini eksikliği de ciddi diş problemlerine neden olabilir. K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir ve beslenmemize bağlı olan K vitamini eksikliğinin temel işaretlerinden biri de diş eti kanaması olabilir.

Kan sulandırıcı ilaçlar

Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlardan birini kullanıyorsanız, diş etlerinizin kanama riski bulunmaktadır. Diş hekiminiz, diş eti kanamasına destek olacak antiseptik gargara kullanımı gibi evde rahatça kullanacağınız bir tedavi önerebilir.

Hamilelik

Halime kadınlardaki hormonal değişiklikler de sebepsiz yere diş eti kanamalarına neden olabilir. Sıklıkla görülen bu durum, hamileliğin ilerleyen zamanlarında ya da doğumdan sonra kendiliğinden geçer. Hamilelik hormonları, diş etlerinizi plaktaki bakterilere karşı daha hassas yaptığı için diş etlerinizde enflamasyon oluşabilir.

Yanlış oturan takma dişler/protezler

Eğer takma diş ya da protez kullanıyorsanız ve diş etleriniz sıklıkla kanıyorsa lütfen diş hekiminize başvurun. Takma diş ya da protez diş etlerinize çok sıkı bir şekilde oturuyorsa bu durum kanamaya neden olabilir. Diş hekiminiz dişlerinize daha uygun bir takma diş ya da protez yapmak için yeniden ölçü alabilir.

Çok sert şekilde diş ipi kullanmak veya diş fırçalamak

Diş eti kanamalarının bir nedeni de, diş ipi kullanırken veya dişlerinizi fırçalarken kullandığınız teknikler olabilir. Çok sert bir diş fırçasıyla dişlerinizi fırçalamak veya diş ipini hızlı ve sert bir şekilde kullanmak da diş eti kanamalarına yol açar.

Diş eti kanamasının tedavisi

Diş eti kanamasından şikayetçiyseniz size uygun en iyi tedaviyi önermesi için diş hekiminize başvurun.

Düzenli olarak diş hekimine gitmek de plak ve tartar birikmesini kontrol altında tutacağı için diş etlerinin ağrımasını ve kanamasını engelleyecektir. Dental hijyen uzmanları, yılda en az iki kere diş temizliği yapılmasını öneriyor.

Diş ipini doğru kullanmak ve dişlerinizi uygun bir şekilde fırçalamak da diş eti kanamalarını engellemekte yardımcı olur. Ayrıca şarjlı diş fırçası kullanmak dişlerinizi diş etine zarar vermeden derinlemesine temizleyebilmenizi sağlar. Alternatif olarak, hassas ve enflamasyonlu diş etlerinize daha hassas davranan yumuşak diş fırçaları kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Diş hekiminiz, plak oluşumunu en aza indirmek için antibakteriyel gargara kullanımını da önerebilir. Evde uygulayabileceğiniz basit bir tedavi yöntemi olan ılık tuzlu su ile gargara yapmak da diş etlerinizdeki şişkinliğin rahatlamasına yardımcı olur.

Diş eti kanamasına karşı önlemler

Genellikle diş eti kanamaları düzenli bir ağız bakımıyla engellenebilir. Diş ve diş etlerinize uygun olarak seçilmiş bir diş fırçası ve diş ipini doğru şekilde kullanmanız da diş eti kanamalarını ve diş eti hastalıklarını önlemenizde yardımcı olabilir.

Diş hekimleri tarafından tavsiye edilen, diş sorunlarıyla başa çıkmak için özel olarak formüle edilmiş diş macunları, zaman içerisinde gelişme ihtimali olan daha ciddi sorunlarla birlikte diş eti kanamalarının önlenmesinde de yardımcı olacaktır.

Her altı ayda bir yaptıracağınız profesyonel diş temizliği de plak ve tartar birikmesini kontrol altında tutacağı için diş etlerinin ağrımasını ya da kanamasını engelleyecektir.

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı da diş eti kanamalarını önlemede yardımcı olur. Günümüzde, her ne kadar vitamin eksikliği nadiren görülse de, eğer besleme alışkanlığınızda önemli besinler eksik kalıyorsa, vücudunuzda diş eti kanamalarına neden olan komplikasyonlar gelişebilir.

SSS

  • Diş eti kanamaları nasıl durdurulur? Diş eti kanamalarını durdurmak için, dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın ve yılda en az iki kere diş temizliği yaptırmak için diş hekiminizden randevu alın. Evde yapabileceğiniz iyi bir diş bakımı, günde bir kere diş ipi kullanımı ve günde iki kere antibakteriyel diş macunu ile iki dakika boyunca dişlerinizi fırçaladıktan sonra antibakteriyel bir gargara kullanmaktır.

  • Diş etlerim neden kanıyor? Diş eti kanamalarının temel nedenleri; diş fırçasını veya diş ipini sert bir şekilde kullanmak, zayıf bir ağız bakımı, ağzınızı kurutarak bakterilerin çoğalmasına neden olduğu için sigara içmek, hamilelik, kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak veya altta yatan başka nedenler olabilir.

  • Diş eti kanamaları neye işaret eder? Diş eti kanamaları, erken evrede gingivit ve ileri evrede periodontit olarak bilinen diş eti iltihabına işaret edebilir. Diyabet, hemofili, lösemi ve vitamin eksikliği gibi altta yatan durumlar da diş eti kanamalarına neden olabilir.

  • Diş eti kanamaları konusunda ne zaman endişelenmeliyim? Diş eti kanamaları bazen normal olsa da, diş etlerinizin sık sık kanadığını fark ettiğinizde diş hekiminizle iletişime geçmeniz sizin için iyi olabilir. Çünkü bu durum, belki de altta yatan başka bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Kaynak bağlantılar:

https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/swollen-gums-during-pregnancy-1020

https://www.perio.org/consumer/gum-disease-and-other-diseases