DIĞER

Diş ağrısı: Tedavi, nedenleri ve semptomları

Diş ağrısı: Tedavi, nedenleri ve semptomları article banner
PAYLAŞ

Eğer yemek yerken ya da bir şey içerken dişlerinizde aniden hafif bir sızı ya da keskin bir diş ağrısı hissediyorsanız diş ağrısı çekiyor olabilirsiniz.

Yemek yedikten sonra oluşan diş ağrısı dişlerinizin arasına sıkışmış olan yemek tanecikleri olabilir. Bu nedenle, ağzınızı iyi bir şekilde çalkalamanız ve diş ipi kullanmanız diş ağrınızı azaltabilir.

Rahatsız edici diş ağrısını zaman zaman yaşamanız, sizin bu durumu ihmal etmeniz anlamına gelmemelidir. Hissettiğiniz hassasiyet ve diş ağrısı genellikle dişlerinizle alakalı altta yatan başka bir duruma işaret eden bir semptom olabilir. Bu nedenle bu durumu her zaman diş hekiminize anlatmanız gereklidir.

Diş ağrısı semptomları

Eğer ciddi şekilde diş ağrısı semptomları yaşıyorsanız, her zaman diş hekiminize danışmalısınız.

Dişlerin sızlaması

Diş ağrısının en sık görülen semptomu; yemek yerken ya da dişlerinize dokunduğunuzda yaşadığınız ciddi diş ağrısıdır. Bu ağrı, kırık diş ağrısı hissine benzer bir histir.

Diş etinin şişmesi

Diş ağrısının genel işaretlerinden ve semptomlarından biri de diş etlerinin etrafında kırmızı ve iltihaplı görüntü veya çenede şişkinlik hissidir.

Ateşli diş ağrısı

Diş sancısıyla birlikte 38 °C ya da daha yüksek ateş ve hararetlenme hissediyorsanız ve hatta bu semptomları aynı anda yaşıyorsanız dikkate alın çünkü bunlar viral ya da bakteriyel enfeksiyon göstergesi olabilir.

Diş ağrıları neden olur?

Diş ağrılarının altında yatan nedenlerden birçoğu dişlerinizde sıkıntı yaratabilir. Eğer ağrıya neden olan bu hisleri ayırt edemiyorsanız, nedenini bulmanızda diş hekiminiz size yardımcı olabilir.

Diş çürümesi

Diş ağrısının temel nedenlerinden biri de genellikle diş çürümeleridir. Eğer, koruyucu katman olan diş mineniz zarar gördüyse, bu durum dişlerinizde hassaslık hissetmenize neden olabilir ve dişleriniz ağrıyabilir.

Diş apsesi

Diş apsesi ağrısı yaşadığınız takdirde, bu durum kendisini çenenize veya boynunuza kadar hissedilen, zonklayan bir diş ağrısı durumu olarak gösterebilir. Ayrıca bu durum ateş, lenf bezlerinde ve diş etlerinde şişkinlik gibi semptomları da beraberinde getirebilir.

Dişlerinizin merkezinde sinirler ve damarlarınızın birleştiği yerlerde pulpa oluşabilir. Eğer oluşan bu pulpa enfeksiyon kapar veya zarar görürse, hızlı bir şekilde diş ağrısına neden olabilir ve bu durum acilen bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

Bruksizm (diş gıcırdatma)

Eğer uyandığınızda çeneniz ya da başınız ağrıyorsa diş ağrısının baş ağrısına neden olup olmayacağını merak edebilirsiniz.Bruksizm ve diş gıcırdatması yaşıyorsanız bu ağrı karışımını hissedebilirsiniz.

Diş eti enfeksiyonu

Diş eti ağrısının temel nedenlerinden biri diş eti iltihabıdır ve bu durum tedavi edilmediği takdirde periodontite dönüşebilir. Bu nedenle, erken fark etmiş olduğunuz bu semptomları her zaman diş hekiminize bildirmeniz gerekmektedir.

Yüksek diş hassasiyeti

Eğer özellikle sıcak ya da soğuk yemekler ya da içecekler yer veya içerken keskin bir ağrı hissederseniz hassas dişleriniz olabilir. Eğer benzer bir semptom yaşıyorsanız, diş hassaslığına uygun özel bir diş macunu kullanmalısınız. Yüksek diş hassasiyeti, diş minesinin besinsel asitler içeren soda benzeri ve bazı asidik yemeklerin aşırı tüketimine bağlı olarak aşınması sonucunda oluşabilir. Aşınma önleyici diş macunları, dişleri diş minesi kaybına karşı korusa da yaşanmış olan kaybı geri döndüremez. Eğer diş aşınmasına dair herhangi bir işaret ya da semptom yaşıyorsanız diş hekiminize başvurun.

Dolgu yaptırdıktan sonra da diş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, yapılan prosedürden sonra dişlerinizin birkaç gün boyunca daha hassas olmasıdır. Yaşadığınız diş ağrısının birkaç günden fazla sürmesi, dolgunuzda veya dişinizde bir sorun olduğunun işareti olabileceğinden diş hekiminize başvurmanızı gerektirir.

Diş hasarı

Son olarak da, bir parçası veya tümü kırık olan bir diş de diş ağrısının altında yatan nedenlerden biri olabilir. Son zamanlarda bir dişinizde benzer bir travma olduysa veya bir dişiniz zarar gördüyse bu durum da diş ağrısına neden olabilir.

Diş ağrısından nasıl kurtulunur?

Diş ağrınız son zamanlarda olduğunuz ameliyata ya da dişlerinizi gıcırdatma gibi bir nedene bağlı değilse, diş ağrınızı geçirmek için evde uygulayabileceğiniz bazı çareler dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı olmasını sağlarken ağrının da geçmesini sağlayabilir.

Diş ağrınızı geçirmek için hızlı bir ağrı kesici arıyorsanız, ibuprofen veya aspirin kullanmak size yardımcı olabilir. Diş ağrınızın temel nedenini araştırmadan önce özellikle sert ya da çok çiğnemenize neden olan yiyeceklerden uzak durduğunuzdan emin olun.

Diş ağrısına Karşı Evde Uygulayabileceğiniz Önlemler

Tuzlu su ile gargara

Diş çürümesi, dişlerinizde ağrıya neden olabilir. Diş ağrısını önleyici çarelerinden bir olan tuzlu su ile gargara yapmak, hem ağzınızı dezenfekte eder hem de çürümeye neden olacak dişlerinizin arasında kalan yemek atıklarının temizlenmesini sağlar.

Ayrıca, ağız sağlığı rutininize eklediğinizgargara, yemek artıklarının ağzınızda kalmasını engellemeye yardımcı olur ve diş ağrısı riskini de azaltır.

Karanfil yağı

Karanfil yağı doğal bir antiseptik olan öjenol içermektedir. Ağrıyan yere pamuklu çubuk yardımıyla çok az miktarda karanfil yağı uyguladığınız takdirde diş ağrınız hafifler ve o bölgedeki enflamasyon diner.

Sarımsak

Plağa neden olan tatsız bakterileri elimine etmenin bir yolu da doğal bir şifa kaynağı olan sarımsaktır. Bu nedenle, diş ağrılarında sarımsak kullanımı da ağrının dinmesini sağlar. Bir diş sarımsağı ezerek macun haline getirin ve ağrıyan yerin üzerine sürün.

Aktif karbon

Aktif karbon, dişlerinizin çevresindeki yabancı bakterileri ve ajanları çeken bir maddedir. Toz hâlinde sipariş edeceğiniz aktif karbonu suyla karıştırıp macun hâline getirdikten sonra kullanabilirsiniz.

Soğuk kompres

Son olarak da, diş ağrısının neden olduğu sıcaklık hissini yanağınıza koyacağınız soğuk bir kompres ile rahatlatabilirsiniz. Soğuk kompres uygulaması için soğuk bir parça temiz bezi yanağınızın üzerine birkaç dakika boyunca hafifçe bastırın. Bunu bir süre ara verdikten sonra tekrarlayabilirsiniz. Diş ağrısı semptomlarını geçirip geçirmediğini anlamak için birkaç kere soğuk kompres uygulayın.

Dikkat! Ağrıdan dolayı diş hassasiyetini artırabileceği için, soğuk kompresi doğrudan dişinizin üzerine uygulamaktan kaçının.

Diş hekimine ne zaman gitmelisiniz?

Diş ağrısı için ne zaman diş hekimine gitmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Eğer ağrınız iki gün veya daha uzun bir süredir devam ediyorsa diş hekiminizden randevu almalısınız. İbuprofen gibi klasik ağrı kesiciler işe yaramıyor ve ateş veya enfeksiyon semptomları yaşıyorsanız diş hekiminizle iletişime geçin.

Ayrıca, diş ağrınız ağzınızın arka tarafına doğruysa, yirmi yaş diş ağrısı için de diş hekiminizden randevu alabilirsiniz. Çiğnerken veya dişlerinizi fırçalarken yirmi yaş dişlerinizde akut bir ağrı hissederseniz bu durumun diş çürümesi ya da diş eti hastalığına bağlı olup olmadığını anlamak için diş hekiminizi ziyaret edin. Yirmi yaş dişlerinden dolayı oluşan ağrılarda soğuk kompres, ağrı kesiciler ve karanfil yağı kullanmak ağrının dinmesine yardımcı olabilir.

Kaynak bağlantılar:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/toothaches

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

https://www.nhs.uk/conditions/toothache/