Diş Telleri Çok Fazla İşlev Görür
Diş telleri sadece gülümsemenizi iyileştirmekten daha fazlasını yapar. Aşırı derecede sıkışık ve yanlış hizalanmış dişlerin düzeltilmesinde de etkin bir rol oynar. Bu önem taşır çünkü anormal bir ısırma düzeni (“maloklüzyon” olarak da bilinir) başka birçok soruna neden olabilir, örneğin yanlış hizalanmış dişlerin etrafında yetersiz plak giderimi ki bu durum diş eti iltihaplanması ve diş çukurlarına neden olabilir.
Diş tellerinde iyi bakım uygulanması diş tellerinin kendilerindeki hasarı önlemenin yanı sıra, altındaki dişlerin de korunmasını sağlayabilir ve diş teli takmayı daha rahat kılabilir. Ortodontik tel temizliğinin temellerini öğrenmek, diş hekimliği uzmanınızın dişlerinizi ve diş etlerinizi diş telleri taktığınız süre boyunca diş sağlığını korumanıza yönelik tavsiyelerine uymanıza yardımcı olur.
Temel İlkeler: Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanma
Diş tellerinde dikkatli temizlik gereklidir çünkü bakteri plağı bunların içinde ve etrafında kolayca sıkışır. Aşağıdaki işlem sayesinde günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanma işlemi hem kolay hem de etkili hale gelecektir.
Diş fırçalamaya hazırlanın. Ortodontik aygıtınızın esnek bölümlerini ve diğer çıkarılabilir öğelerini çıkarın.
Diş tellerinizi temizleyin. Diş fırçanızı, ortodontik telinizi ve onun pimlerini temizlemek için 45 derecelik açı ile tutun. Her teli, üst ucundan aşağıya doğru, dibine kadar temizleyin. Tüm plak ve kalıntıların temizlenmesini sağlamaya gereken vakti ayırın ve üst ve alt dişler etrafında gereken tüm temizliği yaptığınızdan emin olun.
Dişlerinizi fırçalayın. Her bir dişi ayrı ayrı fırçalayın. Önce, diş fırçanızı diş eti çizgisi boyunca 45 derecelik açı ile konumlandırın, ardından dairesel hareketlerle ilerledikçe nazik biçimde basınç uygulayın. Bunu yaklaşık 10 saniye süre ile yapın. Tüm iç ve dış diş yüzeyleri üzerinde aynı diş fırçalama işlemini gerçekleştirerek, küçük ön dişlerin iç kısımlarına daha iyi ulaşmak için fırçayı gereken şekilde eğin.
Günde bir kez diş ipi kullanın. Diş hekimliği uzmanınızın size diş ipini kullanmanın en iyi yolunu göstermesini isteyin ya da ürün ambalajındaki talimatları izleyin. Ayrıca, diş ipi geçirme aleti gibi, diş telleri ve ortodontik çalışmalar için tasarlanmış diş ipi ürünü kullanmanız da yararlı olabilir.
Dişlerinizi durulayın ve kontrol edin. Su veya ağız bakım suyu ile iyice durulayın ve dişleriniz ile diş telinizi aynada inceleyin.
Profesyonel Bakım: Diş Hekimi ve Ortodontist Ziyaretleri
Dişlerinizde diş tellerinin bulunduğu süre boyunca, ortodondisti, aygıtınızdaki ayarlamalar için düzenli olarak ziyaret etmeniz gerekecektir. Rutin bir ortodontik ayarlamadan sonra, bir ölçüde sıkılık, hatta hafif bir acı da hissedebilirsiniz. Eğer bu rahatsızlık veya acı kısa sürede geçmezse veya aşırı hale gelirse ortodontistinize danışmanız gereklidir. Aygıtlarınızla ilgili kaygılar ya da parça kırılmasıyla ilgili her türlü sorun da hemen ortodontistinizin dikkatine sunulmalıdır.
Ortodonti tedavisinden geçerken, genel diş hekiminize olan düzenli ziyaretlerinizi sürdürmeniz de önem taşır. Diş çukurları ve diş eti hastalığı belirtilerini saptamak için de rutin kontroller gereklidir. Diş hekiminiz veya hijyen uzmanınız aynı zamanda siz diş teli takarken diş yüzeylerinde çürümeye karşı ek koruma sağlamak için sıklıkla florür uygulamaları da gerçekleştirebilir.
Evde uyguladığınız ağız bakımı teknikleri, diş hekimliği uzmanınız tarafından gözetim altında tutulacak ve gereken şekilde değişiklikler tavsiye edilecektir. Her zaman olduğu gibi, onların talimatlarına kesinlikle uyun.