DIŞTE OYUKLAR VE DIŞ ÇÜRÜKLERI

Diş Çürümesi ve Çukurları Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Diş çürümesi, diş enamelinizin asitler tarafından yumuşatılmasıdır. Bu asitler, plak bakterileri ağzınızda şekeri parçaladığında ortaya çıkar.

Diş Çukurları ve Diş Çürümesinin Nedeni Nedir?

Diş çürümesi, karbonhidrat içeren yiyeceklerin diş aralarına sıkışması ve dişleri fırçalayarak veya diş ipi ile tamamen çıkarılamaması sonucunda oluşur. Plak bakterileri, diş enamelini incelten ve yavaş yavaş dişlerde oyun adı verilen çukurlara yol açan asidik yan ürünler oluşturur. Tedavi edilmezse bu çukurlar zaman içinde büyüyerek tüm dişi dahi bozabilir.

Diş çürümesinin başlıca nedenleri şekerli, yapışkan yiyecek ve içeceklerdir. Ne kadar fazla şeker tüketilirse, o kadar asit üretilir ve bu da dişin çürümesine yol açar. Şeker plak ile birleşerek enameli zayıflatır ve sizi diş çürüklerine karşı savunmasız bırakır. Şekerli bir atıştırmalık yediğinizde dişleriniz bir sonraki 20 dakika boyunca asit hasarına açık hale gelir. Diş çürümesinin nedenlerini anlamak önemlidir. Böylece dişlerinize ve sağlığınıza dikkat etmek için doğru yolu bulabilirsiniz.

Diş Çürüğü ve Çukurlarının nedenleri konusunda daha fazla bilgi edinin >

Diş Çürüğü ve Çukurlarının İşaret ve Belirtileri

Diş çürümesi ve çukurlarına karşı en etkili tedavi, çukurların büyümesini önlemek için dolgu yaptırmaktır. Diş çürümesi veya çukur gibi diş çürüğü belirtileri varsa tedavi için bir diş hekimine başvurmak çok önemlidir.

Florür içeren ürünlerin kullanılması diş çürümesi ve çukurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Florür zayıf bölgelere ulaşarak deliğe dönüşmeden önce bu bölgelerin güçlenmesine yardımcı olur.

Diş çürüğü ve çukurlarının işaret ve semptomları hakkında daha fazla bilgi edinin >

Diş Çürüğünü Nasıl Tedavi Edersiniz ve Önlersiniz?

En doğrudan tedavi diş hekiminize gidip dişteki boşluğa dolgu yaptırmaktır.

Diş çürüğü ve çukurlarını önlemeye yardımcı olmak için dişinizi güçlendirici belirli önlemler alınabilir:

  1. Ağzınızdaki bakterileri besleyen şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçının.

  2. Düzenli olarak florürlü diş macunu ile fırçalayın. Florür enamelin bozulmasını yavaşlatarak ve remineralizasyon sürecini hızlandırarak deliklerin önlenmesine yardımcı olur. Oluşan yeni enamel daha sert ve aside karşı daha dayanıklıdır.

  3. Dişlerinizin arasında diş fırçanızın ulaşamadığı yerlerdeki plağı ve gıda parçalarını çıkarmaya yardımcı olması için her gün diş ipi kullanın. Bu şekilde sağlıklı dişler ve diş etleri desteklenmiş olur.

Diş Çürümesi ve Diş Çukurlarının nasıl tedavi edildiği ve önlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin >

Çocuklarınızı Diş Çürümeleri ve Çukurlarına Karşı Nasıl Korursunuz?

Çocukların dişlerinde çürükleri ve çukurları önlemeye yardımcı olmak onlara doğru diş fırçalama alışkanlıkları kazandırmak ve çok küçük yaştan itibaren dişlerine dikkat etmeyi öğretmekle başlar.

  1. Çocuklarınızda ne zaman florürlü diş macunu kullanmaya başlayabileceğinizi öğrenmek için diş hekiminize danışın.

  2. Kontrol için 6 ayda bir diş hekimine götürün.

  3. Çocuğunuzun dişlerini günde iki kez en az 2 dakika boyunca fırçaladığından emin olun. Plak oluşumunun en fazla olduğu yer arka dişler olduğundan, arka dişlerine özellikle dikkat etmelerini sağlayın.

  4. Dişleri birbirine değmeye başladığı andan itibaren günlük olarak diş ipi kullanmalarına yardımcı olun.

Diş çürüğü ve çukurları söz konusu olduğunda daha sağlıklı bir ağız iyi diş fırçalama alışkanlıklarıyla başlar.

Çocuklarınızı Diş Çürümeleri ve Çukurlarına karşı nasıl koruyacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin >