DIŞTE OYUKLAR VE DIŞ ÇÜRÜKLERI

Süt dişlerinde çürükler ve diş çürümesi

Süt dişlerinde çürükler ve diş çürümesi article banner
PAYLAŞ

Günlük ağız hijyeni rutininin önemini zaten biliyorsunuz. Peki bebeğiniz için de bir o kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Çocuğunuzun süt dişleri çürüklere ve diş çürümesine karşı sizin dişleriniz kadar savunmasızdır. Aslında diş çürümesi çocuklarda en yaygın görülen kronik bulaşıcı rahatsızlıktır. Süt dişleri kalıcı dişler için temeli oluşturur ve süt dişlerindeki çürükler çocuğunuzun hayatının ilerleyen dönemlerinde ağız sağlığıyla ilgili sorun yaşama riskini artırabilir. Hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini, bunların nedenlerini ve bebeğinizin dişlerindeki çürümelerin ve çürüklerin nasıl tedavi edilebileceğini ve önlenebileceğini anlamanız önemlidir.

Süt Dişlerinde Çürüme Belirtileri

İlk adım, çürümenin neye benzediğini bilmektir ve ilk bakılması gereken yer çocuğunuzun diş etleridir. Diş etleri düzenli olarak kanıyorsa ya da kızarık veya şişmiş görünüyorsa bu durum yüksek ihtimalle hapsolmuş bakterilerin bir sonucudur. Dikkat edilmesi gereken önemli bir bölge, ilk plak belirtisi olarak küçük beyaz lekeler görülebilecek bebeğinizin ön dişleri boyunca uzanan diş eti çizgisidir. Ne yazık ki uygun diş ekipmanları olmadan bu belirtilerin tespit edilmesi çoğu zaman çok zor olabilir. Dolayısıyla düzenli diş hekimi ziyaretleri ilk diş çıkar çıkmaz, genellikle bebek altı aylıkken başlamalıdır.

Süt Dişlerindeki Çürüklerin Sebebi Nedir?

Bebeğinizin dişlerindeki çürükler sizinkilerle aynıdır ve üç ana faktörün sonucudur: şeker, plak ve asit. Dişlerinizdeki plakta bulunan bakteriler şekeri aside dönüştürür ve bu asit diş minesini aşındırır. Çürükler, çürümüş diş minesi yüzünden oluşan deliklerdir. Bu süreç bebeğinizin ilk dişi çıkar çıkmaz başlayabilir.

Süt dişlerindeki çürüklerin bir diğer önemli nedeni de her gün kullanıyor olabileceğiniz bir şeydir: biberon. Bebeğiniz biberondan ya da alıştırma bardağından bir şeyler içtiğinde sıvılar dişlerinin ve diş etlerinin etrafında birikir. Su dışında süt, mama veya meyve suyu gibi herhangi bir şey içiyorsa dişleri aslında şeker ve çürüğe neden olan diğer kalıntıları içine çekiyor demektir. Bu tip çürümeleri önlemek için birinci yaş gününden önce bebeğinize biberonu bıraktırmanız önerilir. Aslında 6. aydan itibaren çocuğunuza alıştırma bardağı kullandırmaya çalışmalısınız. Son olarak, geceleri bebeğinizin yanına biberon bırakıyorsanız sadece su bırakın.

Süt Dişlerindeki Çürüklerin Tedavisi

İyi haber mi? Çürükler kolayca önlenebilir. Tek yapılması gereken, günlük ağız bakımı konusunda birkaç iyi alışkanlığın edinilmesidir. Böylece bebeğiniz sağlıklı bir gülümseme yolunda ilerler. İşe en önemli adımla başlayalım: Dişlerin florürlü bir diş macunu ile günde en az iki kez fırçalanması. Oral-B 0-2 Yaş Bebekler İçin Winnie the Pooh Diş Macununu deneyin.

Bu yalnızca diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, çocuğunuzun gelişiminin erken dönemlerinde önemli bir alışkanlık kazanmasını sağlar. Oral-B 0-2 Yaş Bebekler İçin Winnie the Pooh Manuel Diş Fırçası gibi özellikle süt dişleri için tasarlanmış manuel bir diş fırçasının üzerine pirinç tanesi büyüklüğünde az bir miktar diş macunu sürün ve bebeğinizin dişlerini dikkatlice temizleyin. İşlem bittikten sonra dişlerini ve diş etlerini yumuşak bir bezle nazikçe sildiğinizden emin olun. Bu rutin, bebeğinizin ilk dişi görünür görünmez başlatılmalıdır.

Bir başka önemli adım, bebeğinizin beslenmesinde şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaktır. Daha az şeker, daha az asit üretimi ve daha güçlü diş minesi demektir. Etiketleri okuyun ve meyve suları, gazlı içecekler gibi bariz şüphelilerden ve hatta kurutulmuş meyveler ve tahıllı barlar gibi nişastalı karbonhidratlardan kaçının. Özellikle bebekler için geliştirilmiş gıdalarda bile şeker oranı yüksek olabilir. Unutmayın: Geceleri bebeğinizin yanına biberon bırakıyorsanız içinde sudan başka bir şey olmadığından emin olun.

Süt Dişlerindeki Çürüklerle İlgili Sorular

Bebeğimin dişlerindeki çürükler kalıcı dişlerini de etkiler mi?

Evet. Süt dişlerindeki çürüme ve çürükler kalıcı dişlerin düzgün büyümeme ihtimalini artırabilir veya çocuğunuzun kalıcı dişlerinin geç çıkmasına neden olabilir.

Bebeğimin çürüklerine dolgu yaptırmalı mıyım?

Evet. Dolgu yaptırmak, bebekler ve süt dişleri için güvenli ve tercih edilen bir tedavidir. Bu tedavi ayrıca çocuğunuzun ağzındaki çürüklerin yayılmasını da önler.

Bebeğimin dişlerini fırçalamalı mıyım?

Evet. İlk dişi çıkmaya başlar başlamaz bebeğinizin dişlerini günde iki kez florürlü bir diş macunuyla fırçalamaya başlamalısınız. Diş hekimleri, çocuğun kontrolü ele almayı öğrenmeye başlayacağı 7 yaşına dek diş fırçalama işlemini bir yetişkinin yapmasını önermektedir.

Diş hekimi ziyaretleri ne zaman başlamalı?

İlk diş hekimi ziyareti diş fırçalamaya başlandığı zaman, yani bebeğinizin ilk dişi çıktığı zaman yapılmalıdır. İlk ziyaretin ardından bebeğinizi her 6 ila 12 ayda bir diş hekimine götürmeniz önerilir.