BEBEKLER

Süt dişleri: Diş çıkarma semptomları ve bakımı

Süt dişleri: Diş çıkarma semptomları ve bakımı  article banner
PAYLAŞ

Çocuğunuz süt dişlerini çıkarmaya yeni mi başladı? Belki de, bebeğinizin sütten kesilme yaşına yaklaşırken çıkan bebek dişlerinin bakımı için o büyük günü heyecanla bekliyorsunuz.

Bebek dişleri, çocuklar çiğnemeyi, gülmeyi ve konuşmayı öğrenirken önemli bir rol oynar. Çocuklarınızın, süt dişleri çıkmaya başladığı günden itibaren düzenli bir ağız sağlığı bakımına dair alışkanlık edinmeleri onlara yetişkin oldukları zaman da hayat boyu fayda sağlayacaktır.

Bebekler kaç yaşında diş çıkarır? Süt dişleri dökülmeye başlayıp da kalıcı dişler çıkmaya başladığında çocuklar “diş perisinin” ziyaretini heyecanla beklerler. Bebeklerdeki diş bakımı hakkında hazırlamış olduğumuz rehberi okurken, diş çıkarma semptomlarını nasıl yatıştıracağınıza dair bilgilerin yanı sıra bebek dişleri çıkarken ne gibi durumlarla karşılaşacağınıza dair bilgiler edinebilirsiniz.

Bebekler ne zaman diş çıkarmaya başlar?

Bebekler sekiz ila on iki aylık oldukları zaman diş çıkarmaya başlarlar. Çıkmaya, hatta “patlamaya” başlayan ilk süt dişleri çocuklarınızın ön dişleri olan kesici dişlerdir. Kesici dişler yaklaşık olarak altı ila sekiz yaşları arasında dökülür.

Hemen sonrasında köpek dişleri çıkar (16 – 22 aylık olduklarında) ve ardından azı dişleri (25 – 33 aylık olduklarında). Süt dişleri tamamen çıktıktan sonra ise bebeğiniz çok daha çeşitli yemeklerin tadını çıkarabilir. Köpek ve azı dişleri yaklaşık olarak aynı yaşta düşmeye başlar, yani dokuz ila on iki yaş arasında.

Bebeklerin diş çıkarma aylarında daha fazla ağladığını veya huysuzlaştığını fark edebilirsiniz. Bu diş çıkarmanın normal bir işaretidir ve bebeklerin çıkan süt dişlerinden dolayı diş etlerinde oluşan ağrı ve hassaslıktan dolayı yaşanır.

Diş çıkarmanın diğer semptomları

1. Bebek çok salyalı

Bebeklerin diş çıkarma aylarında daha salyalı olduklarını fark edebilirsiniz. Diş çıkarmanın normal semptomlarından biri olan salya artışının nedeni, bebeklerdeki tükürük bezlerinin normalden daha çok çalışmalarıdır.

2. Bebek ellerini çiğniyor

Bebeğiniz, diş çıkarması canının acımasına neden olduğundan dolayı bir şeylere odaklanmak için ellerini veya parmaklarını çiğneyebilir.

3. Bebek uykusuz

Bebekler diş çıkarma döneminde normal şartlarda birkaç gün boyunca uykusuzluk yaşayabilirler. Şayet bu uykusuzluk devam ederse danışmak için çocuk hekiminizle görüşün.

Diş fırçalama ve süt dişleri

Süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla bebeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayın. Dişler çıkmaya başlar başlamaz çürüme de başlayabilir. Güvenlik açısından, bebeğin dişleri bebek 24 aylık olana kadar ya ebeveynleri ya da bakıcıları tarafından fırçalanmalıdır. Sonrasında, dişlerini fırçalarken çocuğunuza “yardımcı” olabilirsiniz. Yine de, 7 yaşına kadar olan çocuklar dişlerini fırçalarken yanlarında onlara yardımcı olacak ve onları gözlemleyecek bir yetişkin olmalıdır.

Çocuğunuz 6-7 yaşına geldiğinde kalıcı dişlerin çıkmaya başlamasıyla süt dişlerini dökmeye başlayacaktır. Bu süreç, ikincil azı dişleri de çıkıp ve bütün süt dişleri dökülene kadar, yani çocuk yaklaşık 10-12 yaşına gelene kadar devam eder.

Diş çıkarmaya bağlı olmayan semptomlar

Bazı durumlarda ağrı, tahriş ve yüksek hassasiyet normal olsa da, diş çıkarmaya bağlı olup çocuk hekiminiz tarafından tedavi edilmesi gerektiren başka semptomlar oluşabilir.

1. Ateş

Eğer bebeğiniz ateşlendiyse bu durum diş çıkarmaya bağlı olmayabilir. Bebeğinizin ateşi 37,5 °C’den daha yüksekse çocuk hekiminizle iletişime geçin.

2. İshal

Bebeklerin sulu kaka yapmaları ve ishal, diş çıkarmaya doğrudan bağlı bir semptom değildir. Tedavi edilmediği takdirde bebeklerde dehidrasyona neden olabilir. Bu nedenle bebeklerinizin bağırsak hareketlerini dikkatle takip edin ve durumunda herhangi bir iyileşme olmadığı takdirde çocuk hekiminizle iletişime geçin.

3. İştahsızlık

Eğer bebeğiniz yemek zamanlarında sinirlilik veya ilgisizlik gösteriyorsa iştahsızlık çekiyor olabilir. Bu durum bazen süt dişleri “patlarken” yaşanabilir. Şayet başka bir süt dişi daha çıkarmıyorsa beş günden daha fazla sürmemelidir! Aksi takdirde, çocuk hekiminizle iletişime geçmeniz önerilir.

Diş çıkaran bebek nasıl sakinleştirilir?

Çocuğunuz eğer diş çıkarma aylarında fark edilebilecek kadar huzursuzluk, sinirlilik veya strese yaşıyorsa bebeğinizi sakinleştirmek için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

1. Bebeğinizin diş etlerine masaj yapın

Bebeğiniz için temiz bir parmak kadar doğal bir rahatlatıcı olamaz. Ellerinizi iyice yıkayıp temizledikten sonra, bebeğinizin diş etlerine yavaş ve dairesel hareketlerle masaj yapın. Bu sakinleştirici his, diş çıkaran bebeğinizin rahatlamasını sağlar.

2. Diş çıkarma oyuncakları ve halkaları

İçerisinde sıvı olmayan veya jel sıvı bulunan bir lastik oyuncağı hafifçe serinlemesi için buzdolabına koyun. Diş çıkarmaya bağlı semptomlar ortaya çıkarken bu rahatlatıcı oyuncağı emmesi için bebeğinize verebilirsiniz (oyuncağın temiz olduğundan emin olmayı unutmayın!).

3. Serinletilmiş çay kaşığı

Herhangi bir diş çıkarma oyuncağınız yoksa buzdolabında biraz bekleterek serinletilmiş bir çay kaşığını da bebeğinizin diş sorunları için kullanabilirsiniz. Çay kaşığını iyice serinlettikten sonra metal kaşığı bebeğinizin diş etlerine hafifçe dokundurun. Serinlik hissi ağrısını hafifletecektir.

4. Salyaları düzenli olarak silin

Bebeklerin salyaları diş çıkarma dönemlerinde daha fazla aktığı için silinmediği takdirde yüzlerinde hafif isiliğe neden olabilir. Bebeğinizin yüzünün temiz ve kuru kalması için mama önlüğünü daha sık değiştirin ve salyasını akar akmaz silin.

Bebeğimi diş hekimine ne zaman götürmeliyim?

Bebeğiniz bir yaşına basmadan önce diş hekimine görünmelidir. Yine de bebeğinizi ilk dişi çıkmaya başladığı veya diş çıkarma semptomları gösterdiği zaman diş hekimine götürebilirsiniz. Bu yalnızca onun ağız sağlığını korumakla kalmaz, aynı zamanda iyi alışkanlıklar edinmeye başlamasına da yardımcı olur. Ne zaman ihtiyacınız olursa diş hekiminden bebeğinizin diş bakımı hakkında tavsiye alabilirsiniz.

Çocuğunuzun ilk diş hekimi ziyareti için diş hekimine gittiğiniz zaman ne olacağına dair onunla konuşarak çocuğunuzu diş hekimi ziyaretine hazırlayabilir ve bunun kendisi için pozitif bir deneyim olacağını anlatabilirsiniz. Diş hekimleri hakkında yazılmış kitaplar okuyup çocuklar için hazırlanmış vidoları beraber izleyebilirsiniz. Çocuğunuzu diş hekimine gittiğinde ağzını kocaman açması için cesaretlendirin. İlk diş hekimi ziyaretinizde, diş hekiminiz sizden tedavi koltuğuna oturup çoğunuzu kucağınıza almanızı rica edebilir. Diş hekimi çocuğunuzun bebek dişleriyle çene yapısının gelişimini kontrol ettikten sonra süt dişlerinde herhangi bir çürük olup olmadığını kontrol edecek ve sonra da dişlerini temizleyecektir.

Kaynak bağlantılar:

https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/teething https://www.healthline.com/health/teething https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-tips-for-treating-teething-babies/