BEBEKLER

Çocuklarda süt dişleri: Ne zaman çıkar ve ne zaman düşerler

Çocuklarda süt dişleri: Ne zaman çıkar ve ne zaman düşerler article banner

Bebeğinizin gelişiminin önemli bir parçası, süt dişlerinin ilk kez görünmeye başladığı zamandır. Bebeğinizin yeni gülümsemesi karşısında heyecan duymamanız çok zordur. Bu aynı zamanda bebeğinizin dişleriyle ilgilenmeye başlamanız gerektiği anlamına gelir. Çünkü iyi ağız sağlığı ilk dişten başlar.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Süt dişleri ilk kez dört ile sekizinci aylar arasında görünür (veya “çıkar“) ve sağlıklı olabilmeleri için günlük bakım gerekir. Süt dişleri bir çocuğun ağız sağlığında hayati öneme sahiptir. Yetişkin dişleri diş etlerinin altında büyümeye devam ederken süt dişleri çenenin yerinde tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca yetişkin dişlerinin çıkması için açıklıklar yaratırlar. Çocuğun çiğnemeyi, gülmeyi ve konuşmayı öğrenmesinde de önemli bir rol oynarlar. Bu, süt dişlerine bakılmamasının hem çocuk hem de yetişkin olarak ağız sağlığı ve genel sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağı anlamına gelmektedir.

20 süt dişinin hepsi genellikle 3 yaşına kadar çıkmış olur. Ancak her bebek kendi temposunda büyür. Bebeğinizin dişlerinin ne zaman çıkacağına dair endişeleriniz varsa diş hekiminizle görüşün.

Süt Dişleri Çıktığında Ne Yapmalısınız?

Diş çıkarırken bebeğinizin normalden daha fazla ağladığını ve huysuzlandığını görebilirsiniz. Bunun sebebi, yeni çıkan dişlerin diş etlerinde ağrıya ve hassasiyete neden olabilmesidir. Bu tipik diş çıkarma belirtileri, dişleri temiz bir parmakla, ıslak bir gazlı bezle ya da soğuk bir diş çıkarma oyuncağıyla ovmak gibi basit bir işlemle hafifletilebilir.

Ayrıca dişleri fırçalamaya başlama zamanı gelmiştir. Dişler ortaya çıkar çıkmaz çürüme başlayabilir. Çocuk 24 aylık olana dek dişler güvenlik için bir ebeveyn veya bakıcı tarafından fırçalanmalıdır. Daha sonra çocuğunuz fırçanın yönlendirilmesine “yardımcı olabilir”. Yine de çocuk 7 yaşına gelene dek dişlerini bir yetişkinin fırçalamaya devam etmesi önerilir.

Dişleri ortaya çıkar çıkmaz günde iki kez diş fırçalamayı bebeğinizin rutininin bir parçası haline getirin; bu fırçalamalardan biri bebeğiniz yatmadan önce yapılacak son şey olmalıdır. Oral-B 0-2 Yaş Bebekler İçin Winnie the Pooh diş macunu gibi florürlü bir diş macunundan az bir miktar ve Oral-B 0-2 Yaş Bebekler İçin Winnie the Pooh diş fırçası gibi yumuşak kıllara sahip çocuklara özel bir diş fırçası işinizi görecektir. Fırçalamayı tamamladıktan sonra bebeğiniz muhtemelen diş macununu kendi kendine tükürüp çıkaramayacağı için fazla diş macununu silerek temizleyin. Diş macununun yutulması mide rahatsızlığına veya ishale neden olabilir. Vücuttaki çok fazla florürün süt dişlerinde beyaz lekelere neden olabildiği fluoroz rahatsızlığına da yol açabilir.

Çocuğun dişlerini bir ebeveynin fırçalaması kaydıyla 3 yaşından itibaren Oral-B 3 Yaş Üstü Şarj Edilebilir Diş Fırçası (üzerinde Frozen veya Star Wars karakterlerinin bulunduğu modeller vardır) gibi şarj edilebilir bir diş fırçası kullanılabilir.

Çocuğunuz Ne Zaman Diş Hekimine Gitmeli?

Bebeğiniz ilk doğum gününden önce bir diş hekimine gitmiş olmalıdır. Ancak bebeğiniz ilk dişi çıktığında da diş hekimine gidebilir. Bu yalnızca çocuğunuzun ağız sağlığını korumak ve iyi alışkanlıklar edinmesini sağlamakla kalmaz, ihtiyaç duyabileceğiniz tavsiyeleri almanıza da yardımcı olur.

Çocuğunuzla neler olacağı hakkında konuşarak ve ona olumlu bir deneyim olacağını söyleyerek çocuğunuzu ilk diş hekimi ziyaretine hazırlayabilirsiniz. Diş hekimleriyle ilgili kitaplar okumayı veya çocuklara yönelik videolar izlemeyi deneyin. Diş hekiminin karşısında ağzını iyice açma alıştırması yapması için onu teşvik edin. İlk ziyaretinizde diş hekiminiz muhtemelen sizi koltuğa oturtacak ve çocuğunuzu kucağınızda tutmanızı isteyecektir. Diş hekimi çocuğunuzun dişleri ve çenesinin nasıl geliştiğini muayene edecek, çürüklere karşı kontrol yapacak ve dişlerini temizleyecektir.

Süt Dişlerini Nasıl Sağlıklı Tutabilirsiniz?

Bebeğinizin dişlerini günde iki kez fırçalamanın ve düzenli olarak diş hekimine gitmenin yanı sıra çocuğunuzun beslenmesinde şeker miktarını düşük tutmanız da önemlidir. Yetişkin dişlerinde olduğu gibi çok fazla şeker plak ve diş çürüklerine neden olabilir. Şekerli buzlu içecekler, meyve suları ve gazlı içeceklerin şeker oranı çok yüksek olduğu için ağırlıklı olarak süt veya su içmelerini sağlamak iyi bir fikirdir. Yatmadan önce çocuğunuza verdiğiniz şekerli içecek veya atıştırmalık miktarını kısıtlayın veya bunlardan tamamen kaçının. Bebeğinizi yatırırken yanına şekerli içecekler içeren biberon bırakmayın. Geceleri sadece su verin.