ÇOCUKLAR

Küçük Çocuklarda Diş Çürümesi Belirtiler ve Tedavi

Küçük Çocuklarda Diş Çürümesi Belirtiler ve Tedavi article banner
PAYLAŞ

Süt dişleri kalıcı dişlerle aynı bakıma ve günlük rutinlere ihtiyaç duyar. Çocuğunuzun süt dişleri çürümeye başlarsa aynı bakteriler yetişkin dişlerine de etki eder ve hayatının ilerleyen dönemlerinde çocuğunuzun ağız sağlığıyla ilgili sorun yaşama riskini önemli ölçüde artırır. Ne yazık ki küçük çocuklarda diş çürümesi son yıllarda artış göstermiş ve çocuklar için en yaygın kronik rahatsızlık haline gelmiştir. Hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeniz, bu durumun nedenlerini anlamanız ve küçük çocuklarda diş çürümesinin nasıl önleneceği ve tedavi edileceğine dair bilgi edinmeniz önemlidir.

Küçük Çocuklarda Diş Çürümesinin Erken Belirtileri

Küçük çocuğunuzda diş çürümesi belirtilerini kontrol etmenin en iyi yolu, diş etlerine dikkat etmektir. Diş etleri kızarık veya şişmiş görünmeye başlarsa zararlı bakterilerin dişlerinde hapsolmuş olma ihtimali çok yüksektir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de kanamadır; eğer dişlerini fırçaladıktan sonra lavaboda kan görülüyorsa diş hekimini ziyaret etme vakti gelmiş olabilir. Aslında diş çürümesinin çoğu belirtisinin uygun ekipmanlar olmadan tespit edilmesi çok zordur, dolayısıyla küçük çocuğunuzun yılda bir veya iki kez diş hekimi tarafından muayene edildiğinden emin olun.

Küçük Çocuklarda Diş Çürümesinin Sebebi Nedir?

Ağız sağlığınızı etkileyebilecek pek çok şey olsa da, küçük çocuklarda diş çürümesine neden olabilen başlıca iki şüpheli vardır. En büyük şüpheli, şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı derecede tüketilmesidir. Çocuğunuz şekerli bir şey yediğinde veya içtiğinde dişlerindeki plakta bulunan bakteriler şekeri asitlere dönüştürür ve bu asitler onun diş minesine saldırır. Diş minesi zayıfladıkça delikler oluşmaya başlar. Bunlara çürük adı verilir.

Şeker uzun süreler boyunca yavaş yavaş tüketilirse küçük çocuğunuzun dişlerine tek seferde hızla yenilmesi veya içilmesinden daha fazla zarar verir. Diş çürümesinin sebepleri söz konusu olduğunda ikinci şüphelinin alıştırma bardağı olmasının nedeni de budur. Çocuğunuz gün boyunca elinde su yerine başka bir şeyle doldurulmuş alıştırma bardağıyla geziniyorsa şeker yavaş yavaş dişlerinin etrafında toplanıyor demektir. Bu, asitlerin zarar vermek için daha fazla vakti olduğu anlamına gelir. Çocuklar 12 aylık olana dek alıştırma bardaklarının ve biberonların bıraktırılması önerilir. Yani küçük çocuğunuz halen elinde alıştırma bardağı veya biberonuyla geziyorsa buna bir son vermenin vakti gelmiştir.

Küçük Çocuklarda Diş Çürümesi Tedavisi

Peki çocuğunuzun ağzında çürük olduğunu duyduğunuzda ne yapacaksınız? Endişelenmeyin – çürüğün yayılmasını durduracak güvenli ve etkili tedaviler vardır. Çürüğün şiddetine bağlı olarak, dolgu ve kaplama çocuklar için uygun seçeneklerdir. Uyuşturucu olarak novokain iğneleri ve hatta küçük miktarlarda güldürücü gaz kullanılır, bu maddeler küçük çocuğunuza zarar vermez. En iyi seçenekleri belirlemek için çocuğunuzun diş hekimiyle konuşabilirsiniz.

Küçük Çocuklarda Diş Çürümesini Önlemenin Yolları

Küçük çocuğunuza diş tedavisi uygulanması fikrinin hem ebeveyn hem de çocuk için korkutucu olabileceğini biliyoruz. Ancak çocuğunuzun bu durumla yüzleşmek zorunda kalmamasını sağlamak için her gün atabileceğiniz kolay ve etkili adımlar var.

Dişleri fırçalamak: Yetişkin dişlerinde olduğu gibi çocuğunuzun dişlerinin de günde en az iki kez fırçalanması gerekir. Çocuklara yönelik bir diş fırçasının üzerinde bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanın. Oral-B 3 Yaş Üstü Şarj Edilebilir Diş Fırçası veya manuel bir diş fırçası tercih ediyorsanız Oral-B 3-5 Yaş Çocuk Manuel Diş Fırçasını deneyebilirsiniz.

Dişlerini fırçaladıktan sonra çocuğunuzun ağzını çalkalaması yerine ağzındakileri tükürmesini sağlayın, böylece koruyucu florür tabakası işini yapabilir. Diş hekimleri, daha iyi ve daha kapsamlı bir temizlik yapılabilmesi için çocukların dişlerini 7 yaşına kadar bir yetişkinin fırçalamasını önermektedir.

Şekeri sınırlandırmak: Şekerleme, çikolata, bisküvi gibi yiyecek ve içecekler ile kuru üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden kaçınılmalıdır. Bu gıdaları tamamen kısıtlamak zorunda değilsiniz ancak şekerli gıdaları ağızdaki tükürüğün şekeri temizleme ve şekerin neden olduğu hasarı minimuma indirme ihtimalinin en yüksek olduğu yemek zamanlarında ara sıra verilecek bir ikram olarak saklayın. Öğünler arasında çocuğunuza galeta, kraker, peynir ve taze meyve gibi şeker içeriği düşük atıştırmalıklar verebilirsiniz.

Florür: Çocuğunuzun dişlerinin sık sık florüre maruz kalmasını sağlamanız önemlidir. Musluk suyunuzda florür olup olmadığını ya da küçük çocuğunuza besin takviyesi vermeniz gerekip gerekmediğini öğrenin. Küçük çocuğunuzun dişlerini fırçalarken, diş hekimlerinin tavsiye ettiği Oral-B 3 Yaş Üstü Çocuklar İçin Diş Macunu gibi minimum 500 ppm florür içeren florürlü bir diş macunundan bezelye tanesi büyüklüğünde kullandığınızdan emin olun. Son olarak, çocuğunuza sağlıklı bir gülüş için en iyi korumayı sağlamak üzere diş hekiminizin yılda bir veya iki kez florürlü vernik uygulaması yapmasını sağlayın.