Diş kliniğinde bir diş hekiminin, hasta bakıcısının ve hastanın resmi.


HERKES İÇIN ERIŞILEBILIR DIŞ SAĞLIĞI HIZMETLERI

Diş sağlığı hizmetlerini görünen ve görünmeyen engelleri olanlar, aileleri, bakıcıları ve diş sağlığı uzmanları için daha kapsayıcı, erişilebilir ve uygun hâle getirmek için tekrar düşünmeye ve gerekenleri yapmaya kararlıyız.

Karşınızda...

ENGELLI DOSTU DIŞ SAĞLIĞI UZMANLARI

Engellilere daha uygun ve erişilebilir bir klinik sunabilmemiz için, kliniğimizde de bu misyonumuza bağlı ve adanmış çalışanlarımızın olması gerekmektedir. Uluslararası Engellilik ve Ağız Sağlığı Derneği (iADH) ile iş birliği içerisinde olan Oral-B, birlikte yürüttükleri çalışma kapsamında, her kliniği engelli hastalara daha erişilebilir hizmetler sunmaya ve bu amaca bağlı bir uzman çalıştırmaya davet ediyor. Sağlıkta eşit imkânlara sahip olmak herkesin hakkıdır ve bu konuda gerçek bir fark yaratmak için bazen tek bir kişi bile yeterli olabilir...

Engelli Dostu Diş Sağlığı Uzmanı rozeti

ENGELLI BIREYLER IÇIN DIŞ SAĞLIĞI HIZMETLERINDE STANDARDI YÜKSELTIYORUZ

iADH ÖDÜLLÜ BIR ENGELLI DOSTU DIŞ SAĞLIĞI UZMANI OLUN

Öncülük edin ve kliniğinizde engelli hastalara daha fazla erişilebilirlik ve imkân sunun.

Hemen Kaydolun

DESTEK VE KAYNAKLARI İNCELEYİN

  • Hastalar için
  • Ağız Bakım Uzmanları için

TOPLULUKTAKİ ÜYELER İLE TANIŞIN

Anlayış, farklı engellilik türlerine ilişkin eğitimle başlar. Bu çabalarımızı daha iyi bilgilendirmek için öncelikli adımlarımızdan biri onların eşsiz hikâyelerini dinlemektir. Engellilerin ortak zorlukların üstesinden gelme konusundaki ağız bakımı deneyimlerine göz atın.

FAQ


  • Ebeveynler / Bakıcılar
  • Hastalar için

Yapabileceğiniz en iyi şey, ağız sağlığınıza özen göstererek iyi bir örnek olmaktır. Günde iki kez stannöz florürlü diş macunu ile diş fırçalamayı teşvik edin, şekerler, tatlılar veya meşrubatlar gibi "sağlıksız ödüllerin" kullanımını azaltan sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlayın ve ağız sağlığını koruyucu bakım için düzenli olarak bir diş ekibine görünün. Diş hekiminden veya diş hijyenistinizden hangisinin en iyi sonucu vereceğini görmek için farklı temizleme cihazlarını denemesini isteyebilir ve çocuğunuza dişlerini nasıl temizleyeceği konusunda yardımcı olmak için uygulamalı net talimatlar ve rehberlik verebilirsiniz. Örneğin, banyo aynasına asılacak özelleştirilmiş bir dizi fotoğraf, her gün aynı rutini takip etmelerine yardımcı olabilir.

Çoğu ülkede, her çocuk ilk doğum gününden önce bir diş hekimine görünmelidir. Erken çocukluk çağı çürükleri dünya çapında yaygın bir sorundur ve 18 aylık kadar küçük çocuklarda görülebilir. Bu nedenle, engelli çocuklar için ağız hastalığı risklerinin tespit edilmesi ve önlenmesi özellikle önemlidir. Ebeveynler ayrıca çocuklarının dişlerine nasıl bakacakları ve engelleriyle ilgili belirli zorlukları nasıl ele alacakları konusunda eğitilebilir.

Elektrikli diş fırçalarının genellikle başkasının dişlerini fırçalarken kullanımının daha kolay olduğu, ayrıca normal bir diş fırçasına göre daha fazla plağı temizlemek için yuvarlak bir başlığa sahip oldukları sıkça bildirilmektedir. Yeni elektrikli diş fırçaları aynı zamanda basıncın çok sert olduğunu gösteren göstergeler, fırçalama zamanlayıcıları gibi destekleyici özelliklere de sahiptir. El becerisi sınırlı olanlara veya kavrama gücünde sorun yaşayanlara yardımcı olmak için herhangi bir diş fırçasının sapını modifiye etmek mümkündür.

Bunun birçok nedeni olabilir. En iyi strateji, diş fırçalama zamanını çocuğunuzun rahat ve gevşemiş olduğu bir zamana denk getirmektir. Örneğin, bir baloncuk makinesi kullanmanız mümkündür, böylece çocuğunuz başını arkaya yaslar veya güler ve ağzını açar. Ayrıca, dişlerin iç kısmına erişmek için kısa bir süreliğine dişler arasında kaydırmak üzere özel olarak tasarlanmış küçük bir destek veya parmak koruyucu da kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun dişlerini ömür boyu koruyabilmesi için fırçalama rutinine girmesi gerçekten önemlidir. Diş hekiminden değerlendirme yapmasını istemelisiniz ve ardından diş ekibi size günlük ağız hijyeni için en iyi yolu gösterebilir ve uygun yardımcıları önerebilir.

Bu çok zorlayıcı olabilir ve kademeli duyarsızlaştırma çok önemlidir. Dil ve konuşma terapistinizden, yüz kaslarına masaj ve oromotor terapiyi de içeren egzersizler ve programlarla ilgili rehberlik istemelisiniz. Diş hekiminizden de bu konuda doğrudan pratik talimatlar ve eğitim isteyebilirsiniz.

Diş eti kanaması, kalan plak/bakteri nedeniyle oluşan iltihaplanmanın bir işaretidir. İyileşmesi için dişlerin ve diş etlerinin her gün düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekir. Bunun nedeni çok sert fırçalamanız veya kullandığınız ilaçlar DEĞİLDİR. Bu nedenle bunların gerekli ağız bakımını yapmanızı engellemesine izin vermeyin. Plağı çıplak gözle görmek zordur ve plağı kontrol etmek için, görmeyi kolaylaştırmak ve tamamının çıkarıldığından emin olmak için plağı görünür kılan tabletler kullanabilirsiniz. Ayrıca diş ipi kullanmak veya diş arası fırçalarıyla diş aralarını temizlemek, burada saklanan ve iltihaplanma ve kanamaya neden olan plağı çıkarmak için çok önemlidir. Özel ipuçları, tavsiyeler ve talimatlar için diş hekiminize danışın.

Öncelikle, diş çürüklerini önlemek için her zaman stannöz florür içeren bir diş macunu kullanmalısınız. Hafif ve aromalı olmayan diş macunları mevcuttur. Diş hekiminize veya yerel eczanenize deneyebileceğiniz alternatifler için danışın. Sizde veya çocuğunuzda yutma güçlüğü varsa, köpürmeyen uygun diş macunu formülasyonları vardır.

Evet, kesinlikle, birçok nedenden dolayı: diş etlerinde iltihaplanmaya ve ağız kokusuna neden olabilecek bakteriler hâlâ mevcuttur. Plakları temizlemek ve günlük rahatlık ve tazelik sağlamak için dişleri bir diş fırçasıyla fırçalamak ve ağzın aşırı hassaslaşmaması için ağız içi uyarım sağlamak çok önemlidir. İyice fırçalamak ayrıca diş taşı (tartar) birikimini önler ve aspirasyon pnömonisini önler.

Gargara diş fırçalamanın yerini tutmaz, ancak yüksek çürük riski taşıyan hastalarda kesinlikle daha iyi bir ağız hijyenine katkıda bulunur. Hasta tüküremiyorsa, bir gazlı bezi ağız gargarasıyla ıslatabilir ve gargarayı yutulamayacak kadar az miktarda doğrudan dişlere ve diş etlerine uygulayabilirsiniz.

Bağımsızlık önemlidir. Onlara izin vermenizi ve ardından ağız hijyeni prosedürlerinin kalitesini sağlamak için son bir "gözetim" yapmanızı öneririz. Bu destek veya gözetim, bireyi yönlendirmek için el ele tekniği kullanılarak da gerçekleştirilebilir.

Tükürüğün varlığı dişleri ve ağız mukozasını kayganlaştırmaya yardımcı olur ve dişleri çürümeye karşı korumak için mineraller ve bağışıklık hücreleri sağlar. Ağız kaslarının ve yutkunma kontrolünün azalması nedeniyle tükürük kaybı, ağız sağlığından ziyade sosyal bir etkiye sahiptir, ancak ağız köşelerinde sürtünmeye neden olabilir. Orofasiyal terapi, botulinum toksini gibi ilaçlar ve hatta ameliyat dâhil olmak üzere salya akmasını sınırlandırmak için seçenekler vardır; ancak tükürüğü kurutan herhangi bir prosedür dişleri büyük çürük riskine sokar, bu nedenle sadece gelişmiş bir önleyici rejimle birlikte yapılmalıdır.

Daha kişiselleştirilmiş tavsiye için diş hekiminizi ziyaret edin. Kendisi ağız kokusunun kaynağını araştıracaktır. Çürük, periodontal problemler, gastrointestinal problemler, ağız solunumu, solunum yolu enfeksiyonları vb. nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Estetiğin önemi hastaya bağlıdır ancak daha çapraşık olan dişlerin temizlenmesi daha zordur. Konuşma ve yemek yeme gibi bazı ağız fonksiyonları da etkilenebilir. Çok eğimli dişler de travma riski taşır. Engelli kişiler, engelleriyle ilgili nedenlerden dolayı ortodontik bakımdan mahrum bırakılmamalıdır. Ancak mükemmel bir ağız bakımı sağlanmalıdır, aksi takdirde diş telleri ve braketlerin etrafına yiyecek ve plak sıkışırsa dişlerde hasar meydana gelebilir. Ortodontik tedavinin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda diş hekiminizle konuşun.