YETIŞKINLER

Diş köprü çeşitleri ve yapımı

Diş köprü çeşitleri ve yapımı article banner
PAYLAŞ

DİŞ KÖPRÜSÜ NEDİR?

Diş kaybı yaşadığınızda diş hekiminiz diş köprüsü veya köprü diş yapmayı önerebilir. Köprü yerleştirilirken alanın her iki tarafındaki dişler kaplamayla (kron) kaplanır ve kaplamalara yapay bir diş (pontik) takılır.

Diş kaybı kadar diş sağlığı ve kişisel görünüm üzerinde daha büyük bir etkisi olan çok az olay vardır. Bir veya daha fazla diş eksikse kalan dişler yerinden kayabilir, bu da ısırmada değişikliğe, daha fazla dişin kaybedilmesine, çürüklere ve diş eti hastalıklarına neden olabilir.

DİŞ KÖPRÜSÜ TÜRLERİ

Diş köprüleri; diş hastalıkları, kırıklar veya yaralanmaların sonucu olarak dişlerini kaybeden insanlar için pek çok avantaj sunmaktadır. Ağız hijyeninizi düzgün bir biçimde korur ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ederseniz sabitlenmiş bir diş köprüsünü yaklaşık 10 yıl boyunca kullanabilirsiniz.

Diş köprüsü, köprünün her iki tarafını birbirine bağlayan diş kaplamalarından ve ortalarındaki sahte dişten (veya dişlerden) oluşur. Üç ana köprü türü vardır:

  • Geleneksel Köprü: Bu, en yaygın türdür ve genellikle metale kaynatılmış seramik veya porselenden yapılır.

  • Kantilever Köprü: Bu köprü stili, köprünün yerleştirildiği boşluğun yalnızca bir tarafında diş bulunan vakalar için kullanılır.

  • Maryland Köprü: Bu köprü türü, metal iskelet içinde porselen bir diş (veya dişler) ve mevcut dişlere tutunması için kanatlardan oluşur.

Yapılan köprü türü ne olursa olsun, diş köprünüzün başarısı kısmen çevredeki kalan dişlerin sağlıklı tutulmasına bağlıdır ve günde iki kez diş fırçalama ve her gün diş ipi kullanımından oluşan düzenli bir ağız bakımı rutininin devreye girdiği nokta budur. Köprünün çevresini düzgün bir biçimde temizlemek için yumuşak kıllı bir diş fırçası veya interdental temizleyici kullanın ve köprülerin çevresini temizlemek için tasarlanmış bir diş ipi tercih edin.

DİŞ KÖPRÜSÜ YAPIMI

İlk olarak diş hekimi kaplamaları takmak için ilgili alanın her iki tarafındaki dişleri hazırlar ve tüm alanın görüntüsünü alır. Ardından plastik veya metalden yapılmış geçici veya geçiş amaçlı bir köprü takar. Bir sonraki ziyaretinizde diş hekimi geçici köprüyü çıkarır ve sabit köprüyü yerleştirir, ayarlar ve yapıştırır.