Diş Teli Takılması Gereken Durumlar

Diş Teline İhtiyacım Var mı?

Bir diş hekimi genellikle hastanın fiziki “yüz-ağız” görünümünü iyileştirmek için diş teli tavsiye eder. Ortodontik tedavi sayesinde, eğik ya da çapraşık dişler, üst çene dişlerinin alt çene dişlerinden önde oluşu, alt çene dişlerinin üst çene dişlerinden önde oluşu, yanlış çene konumu ve çene eklemleri bozuklukları düzeltilebilir.

Diş Teli için Doğru Zaman Nedir?

Ortodontik sorunları olan hastalar neredeyse her yaşta diş tedavisinden yarar sağlayabilir. Ortodontik telin yerleştirilmesi için ideal zaman 10 ila 14 yaş arasıdır, bu dönemde ağız ve baş hâlâ büyümekte ve dişler düzeltilmeye daha yatkın olur. Öte yandan, yüzün görünümündeki her türlü ayarlama bu hassas dönemde çocuk için travmatik olabileceğinden, ebeveynler ortodontik tel takılmadan önce bu konuyu çocuklarıyla ele almalıdır. Diş telleri sadece çocuklar için değildir. Gitgide daha fazla yetişkin küçük sorunları gidermek ve gülümsemelerini iyileştirmek için diş teli takmaktadır.

Ne Türden Bir Diş Teli Takmam Gerekecek?

Diş hekiminiz sizin belli sorununuz için en iyi ürünün hangisi olduğunu bilecektir ancak hasta çoğu zaman seçme şansına sahiptir. Diş telleri genellikle üç çeşit olarak sunulur. En yaygın kullanılan tipi, metal veya plastik olan, dişlere bağlanan ve çok daha az fark edilir nitelikte olan ortodontik braketlerdir. *Lingual* (dil tarafında) türdeki diş telleri dişlerin arkasına tutturularak gizlenen ortodontik braketlerden oluşur. Bantlar, dişlerinizin çoğunu, dişlerin etrafına sarılan metal bantlar ile kaplayan geleneksel türdeki ürünlerdir. Tümünde, dişlerin istenen konuma getirilmesi için tellerden yararlanır.

Diş Tellerini Ne Kadar Süreyle Takacağım?

Bu durum tedavi planınıza bağlıdır. Diş aralığı ya da ısırma sorununuz ne kadar karmaşık ve yaşınız ne kadar ileri ise tedavi süresi de genellikle o kadar uzun olur. Çoğu hasta 18 ila 30 ay boyunca tam diş teli takacaklarını, ardından en az birkaç ay ila iki yıl süreyle, dişlerin etrafındaki dokuları ayarlamak ve hizalamak üzere sabitleyici takacaklarını göz önüne alabilir. Bazı hastaların, ısırma düzeninin eski haline dönmesini istememeleri halinde daimi sabitleyici takmaları gerekli olabilir.

TEDAVİ RAHATSIZLIK VERİCİ OLACAK MI?

Birbiri içine geçen teller her ziyarette sıkılaştırılır, böylece ortodontik braket ya da bantlar üzerine hafif basınç uygulayarak dişler veya çene adım adım istenen konuma kaydırılır. Dişleriniz ve çeneniz her ziyaretten sonra biraz acıyabilir ancak bu kısa süreli bir rahatsızlıktır. Ayrıca diş telleriyle kaydırılan dişlere alan açmak ve çeneyi gerektiği gibi hizalamak için bazı dişlerin çekilmesi gerekebileceğini de göz önünde bulundurun.