ÇOCUKLAR

Parmak emme nasıl bıraktırılır

Parmak emme nasıl bıraktırılır article banner
PAYLAŞ

Bir çocuğun kendini rahatlatmak veya uykuya dalmak için başparmağını, dudağını veya başka bir parmağını emmesi yaygın görülen bir durumdur.

ÇOCUKLAR PARMAK EMMEYİ NE ZAMAN BIRAKIR?

Çoğu çocuk, ilk süt dişlerinin döküldüğü ve kalıcı dişlerin görülmeye başladığı dönem olan 2 ile 4 yaş arasında parmak emmeyi bırakır. Ancak dişlerin hizalanması ve ağız gelişimiyle ilgili sorunların önüne geçmek için kalıcı dişler görülmeye başlamadan önce çocuğun parmak emme alışkanlığını bıraktırmak önemlidir.

PARMAK EMME KÖTÜ BİR ŞEY MİDİR?

Çocuğunuzun başparmağını ne kadar yoğun emdiği, daha sonra ortaya çıkabilecek diş sağlığı problemleri riskinde fark yaratabilir. Başparmağını veya başka bir parmağını agresif bir biçimde emen çocuğun dişlerine zarar verme riski, başparmağını veya başka bir parmağını ağzında pasif bir biçimde emen bir çocuktan daha yüksektir.

PARMAK EMME NASIL BIRAKTIRILIR?

Başparmak, başka bir parmak ve dudak emme, bırakılması gereken bir alışkanlıktır. Her zaman kolay olmayabilir, ancak yapılabilir. American Dental Association’ın (Amerikan Diş Hekimleri Birliği) verdiği şu ipuçlarını deneyin:

  • Onu uslu dururken yakalayın.Parmağını emdiği için çocuğunuzu azarlamak yerine parmağını emmediği zamanlarda onu bol bol övün.

  • Huzur ve konfor sağlayın.Çoğu çocuk endişeli hissettiğinde başparmağını veya başka bir parmağını emer. Çocuğunuzda parmak emmeyi tetikleyen spesifik endişe nedenlerini belirlemeye çalışın ve ortadan kaldırın.

  • Ondan yardım isteyin.Daha büyük çocuklardan bu alışkanlıktan kurtulmaları için yardım etmelerini isteyin. Örneğin daha büyük çocuklar başparmaklarını veya başka bir parmaklarını yalnızca geceleri emebilirler. Çocuğunuzun eline çorap geçirmeyi veya sporcu bandıyla iki parmağını birbirine bantlamayı deneyin.

  • Diş hekiminden yardım isteyin.Çocuğunuzun başparmak veya parmak emme alışkanlığından kurtulması için çocuğunuzun diş hekiminden ona destek olmasını veya onu teşvik etmesini isteyin.