ORAL-B DIŞ İPI

Diş ipi nasıl kullanılır?

Diş ipi nasıl kullanılır? article banner
PAYLAŞ

Diş eti hastalığı, diş eti çizgisi ve dişlerin arasında başlar. Her diş ipi kullanımı, diş fırçasının tam olarak ulaşamadığı bu bölgelerdeki plağın temizlenmesine yardımcı olması için ağız sağlığı bakım rutininizin önemli bir parçasıdır. Ancak tam anlamıyla fayda sağlayabilmek için doğru diş ipi kullanma tekniğini uygulamanız gerekir.

DOĞRU DİŞ İPİ KULLANMA TEKNİĞİ

Demek diş ipi kullanıyorsunuz. Harika. Ancak diş ipinin dişlerinizdeki plağı etkili bir şekilde temizleyebilmesi için doğru tekniği uyguladığınızdan emin olmalısınız.

Parmaklarınızı ağzınıza sokacağınız için diş ipini elinize almadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. American Dental Hygienists’ Association (Amerikan Diş Hijyeni Uzmanları Birliği) doğru diş ipi kullanma tekniğinin kilit bileşenleri dört basit adımda açıklamaktadır:

Sarma: Yaklaşık 45 cm diş ipini bir elinizdeki orta parmağa veya işaret parmağına (hangisini tercih ederseniz) ve az bir miktar diş ipini diğer elinizdeki orta parmağa veya işaret parmağına sarın. (Orta parmağınızı kullanmanız, diş ipini yönlendirmek için işaret parmağınızı serbest bırakır.) Çok fazla diş ipi kullanıyormuşsunuz gibi görünse de bir dişten diğerine geçerken yeterli miktarda temiz alan kalması için bu gereklidir. Diş ipini başparmaklarınız ve işaret parmaklarınızın arasında tutun, parmaklarınızın arasında 2,5 ila 5 cm bırakın. Diş ipini üst dişlerinizin arasında yönlendirmek için başparmaklarınızı kullanın.

Yönlendirme: 2,5 ila 5 cm diş ipini parmaklarınızın arasında gergin bir şekilde tutun. Diş ipini alt dişlerin arasında yönlendirmek için işaret parmaklarınızı kullanın.

Araya Sokma: Zikzak hareketiyle diş ipini dişlerinizin arasında nazikçe yönlendirin. Diş ipinin dişlerinizin arasında kopmamasına veya birden ayrılmamasına dikkat edin. Dişinizin etrafına sararken diş ipiyle bir C çizerek dişinizin kenarlarını da temizleyin.

Kaydırma: Diş ipini diş yüzeyi ve diş eti çizgisinin altına doğru yukarı-aşağı kaydırın, her bir dişin arka tarafını da temizlemeyi unutmayın. Bir dişten diğerine geçerken diş ipinin temiz kısmını bir elinizdeki parmağınızla açın, kullanılmış kısmını ise diğer elinizdeki parmağınızla sarın. Başparmağınızı kılavuz olarak kullanın.

Bu teknik tüm diş ipi türleri için geçerlidir: mumlu, mumsuz, süngerli diş ipi veya diş bandı. Doğru tekniği uyguladığınız sürece kullandığınız diş ipi türü yalnızca kişisel bir tercih meselesidir. Arasından seçim yapabileceğiniz pek çok tür vardır, hatta hem sizin ihtiyaçlarınızı hem de aile üyelerinizin ihtiyaçlarını karşılayacak türler arasından bile seçim yapabilirsiniz.

Üst ya da alt dişlerden, önden ya da arkadan başlamanız fark etmez. Ağzınızın solundaki, sağındaki, üstündeki ve altındaki en son dişin arka tarafı dahil olmak üzere tüm dişlerinizi temizlediğinizden emin olmanız yeter. Bu arada, diş ipini diş eti çizgisinin altında ve dişlerin eksik olduğu alanların hemen yanındaki dişlerin yanlarında da kullanmayı unutmayın; yiyecek kalıntıları bu alanlarda takılı kalabilir. Doğru tekniği kullanmanız dişlerinizin arasındaki fazla yiyecek kalıntılarını ve plak birikimini temizlemenize, böylece ağız sağlığınızı hep daha iyiye götürmenize yardımcı olacaktır.

DİŞ İPİ KULLANIMI

Saplı diş ipi kullanıyorsanız benzer bir kullanım tekniği vardır. Diş ipinin sapını sıkıca tutun ve temizleme ucunu temizlemek istediğiniz bölgeye doğrultun (üst dişler veya alt dişler). Diş ipini iki diş arasında nazikçe hareket ettirin ve diş ipini koparmamaya veya birden çıkarmamaya dikkat edin. Standart diş ipinde kullandığınız aynı zikzak hareketini kullanın. Diş ipini her bir dişin çevresinde eğin ve diş eti çizgisinin altından her bir dişin yüzeyi boyunca kaydırın.

ELEKTRİKLİ DİŞ İPİ KULLANIMI

Elektrikli bir diş ipi tercih ederseniz yine aynı temel diş ipi tekniği geçerlidir. Diş ipini kibarca yerine yerleştirin ve diş ipiyle zikzak hareketi yapmak için diş ipini ileri-geri hareket ettirin. Arka dişlerinizin arka taraflarına ulaşmakta güçlük mü çekiyorsunuz? O zorlu noktalara ulaşmanızı kolaylaştırmak için bazı diş iplerinin açılı sapları vardır.

TEDAVİ GÖRMÜŞ DİŞLERİN ETRAFINDA DİŞ İPİ KULLANIMI

Diş teli veya başka diş araçları kullanıyorsanız diş ipinin tellere veya braketlere takılmaması için doğru diş ipi tekniği özellikle önemlidir. Diş tellerinizdeki ana telin (kemer teli olarak da adlandırılır) altından kolayca geçebilen sert bir uca sahip özel ortodontik diş ipi kullanabilirsiniz. Ya da bir tarafında uç diğer tarafında ise ilmek bulunan esnek bir cihaz olan diş ipi geçirici de satın alabilirsiniz. Diş ipi geçiriciyi kullanmak için tercih ettiğiniz diş ipinden yaklaşık 45 cm’lik bir bölümü ilmekten geçirin. Ardından geçiricinin sivri ucunu kemer telinin altına yerleştirin ve diş ipi kemer telinin altında kalacak şekilde çekin. Diş ipini yerine yerleştirdikten sonra standart bir diş ipinde uygulayacağınız doğru diş ipi tekniğini uygulayın.

NAZİK OLUN

Yanlış diş ipi tekniği komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle elektrikli diş ipiyle temizlik yaparken titiz ancak nazik olmanız çok önemlidir. Nasıl kullanacağınızı anladığınızdan emin olun. Emin olamıyorsanız her zaman diş hekiminizden size nasıl yapılacağını göstermesini isteyebilirsiniz.